Ražnjići

ražnjići

Pod ražnjićem razumijevamo komadić mesa pečen na štapiću. Ražnjići se ne prave samo od mesa nego i od drugih namirnica, kao što su razne vrste gljiva, povrće, raci, puževi itd.

Za ražnjiće od mesa uzima se meso od buta, plećke ili hrpta. Najčešće se peku od svinjetine, ali se mogu peći od teletine i govedine. Ako se peku od govedine, dobro je meso prije nego se natakne na štapić staviti u ulje najmanje 1 sat.

Ražnjići se, bez obzira na vrstu mesa, prave ovako: meso se izreže na male komade, posoli i položi u zdjelu da stoji oko 20 minuta. Kad meso treba peći, natakne se po 5 komadića na drveni ili željezni štapić (ražanj) i stavi peći na dobro zagrijan i uljem namazan roštilj. Na roštilju s drvenim ugljenom peku se 8-12 minuta, a na električnom nešto kraće. Za vrijeme pečenja ražnjići se okreću da bi se jednakomjerno ispekli s obje strane. Kad su pečeni, mogu se posipati paprom ili se papar stavi na tanjur da ih gost sam popapri. Uz ražnjiće se obično daje mladi luk ili nešto kosanog luka.

Foto: Magone/Shutterstock