Koji su papiri potrebni za prijavu vjenčanja u RH

djevojka sa bilježnicom
Djevojka sa bilježnicom, Foto: Andresr/Shutterstock

Prije svega morate odrediti datum vjenčanja. Provjerite slobodne termine u matičnom uredu ili u željenoj crkvi! Prijava u nadležnom matičnom uredu obvezna je i za mladence koji se odluče samo za crkveno vjenčanje. Datum i sat crkvenog obreda mladenci će dogovoriti s nadležnim službenikom vjerske zajednice.

Matičar mladencima izdaje Potvrdu o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (u 2 primjerka). Ove potvrde vrijede tri mjeseca od dana izdavanja. Na poleđini je potvrda koju ispunjava nadležni službenik vjerske zajednice, što služi kao temelj za upis braka u državnu maticu vjenčanih. Dogovorite se o prezimenu prije posjeta matičnom uredu!

Za prijavu Vam je potrebno:

  • izvadak iz matične knjige rođenih (ne stariji od 3 mjeseca)
  • domovnice ili drugi dokazi o državljanstvu
  • strani državljani moraju priložiti i potvrdu o slobodnom bračnom stanju
  • osobne iskaznice mladenaca i kumova (kumovi moraju biti punoljetni)
  • Taksa za prijavu iznosi 300 kuna, koliko stoji i crkveno vjenčanje. Vjerske zajednice traže potvrde o pripadnosti zajednici. Često se organiziraju i tečajevi za mladence. Dogovorite probu crkvenog vjenčanja.

Obiteljski zakon pruža mogućnost sklapanja građanskog braka i izvan službenih prostorija. To znači dodatne troškove, tako da se za vjenčanje na mjestu udaljenom 10 km od sjedišta matičnog ureda plaća naknada od 10% bruto plaće po zaposleniku u RH (trenutno oko 450,00 kuna), a preko 10 km – 20% iste osnovice. Dodatnih 10% plaćate za “jutarnji termin” (od 8,00 do 16,00 sati), odnosno 20% za termin od 16,00 do 20,00 sati, te 30% za vjenčanje u vremenu od 20,00 do 22,00 sata. Nedjeljom i blagdanom prethodni iznos se povećava za 100%. Iznimka je ukoliko se ovakav obred traži iz zdravstvenih razloga – navedeni iznosi se umanjuju za 50%. Evo prigode da ostvarite vjenčanje snova na lokaciji po izboru.

Foto: Andresr/Shutterstock