Kako pripremiti ribu i plodove mora za roštilj

Riba na roštilju, Foto: Robert Anthony/Shutterstock

Velikoj ribi izvadite utrobu, operite je i dobro obrišite čistom krpom. Manju ribu rastvorite i izvadite glavnu kost.
Prilikom pečenja na roštilju ribu premažite maslinovim uljem kako se koža ne bi previše osušila. Kako bi meso bilo sočnije ribu zarežite na nekoliko mjesta dijagonalno te  aromatizirajte iznutra.

Lignje

Lignje očistite i premažite uljem. Možete ih napuniti nadjevom od krušnih mrvica, peršina i sl. Na roštilju se peku 10 minuta.

Srdele

Masno meso srdela je odlično za pečenje na roštilju. Peći ih možete u komadu, očišćene ili rastvorene s oguljenim ljuskama. 5 minuta je dovoljno za pečenje.

Račići

Račiće pecite  oklopom kako se ne bi raspali, te njih nije potrebno premazivati uljem. Za rakove i škampe srednje veličine potrebno je 5 minuta.

Riblji odresci

Njih je potrebno prije pečenje marinirati u maslinovu ulju i soku od limuna. Vrijeme pečenja ovisi o debljini, ukoliko su debljine 2 cm dovoljno je 12 min.

Miješani ražnjići

Da bi se jednolično ispekla ribu je potrebno narezati na komade iste veličine. 5 minuta je dovoljno za jabukove kapice i račiće.

Orade

Zarežite dijagonalno po leđima na nekoliko mjesta, a utrobu nadjenite začinskim boljem. Jedna orada od 25 dag se peče 15-ak minuta.

Trilje

Meso trilje je vrlo lagano stoga ga nemojte zaboraviti često premazivati uljem prilikom pečenja. Kako biste izbjegli trganje, prilikom okretanja koristite 2 lopatice. Peku se 10 ak minuta.

Foto: Robert Anthony/Shutterstock