Bijeljenje stabala voćaka

stablo jabuke

Voćke kroz čitavu godinu trebaju određenu njegu. Kod uzgoja voća važan je pravilan raspored voćaka u voćnjaku, a njega uključuje i različite agrotehničke mjere kao što su cijepljenje voćaka, zelena rezidba voćaka te svakako i bijeljenje stabala voćaka. Bijeljenje stabala se koristi kako bi se spriječilo naglo zagrijavanje pod utjecajem sunca te pucanje kore.

Naime, u kontinentalnim prostorima se tijekom određenih godišnjih doba, ponajviše jeseni i zime (ponekad i proljeća), javljaju sunčani dani nakon kojih slijede hladne noći i jutarnji mraz. Nakon noćnog i jutarnjeg zahlađenja, prilikom sunčanih dana sunčeve zrake zagrijavaju voćke i njihova debla. Debla su tamne boje zbog čega još više privlače sunčevu svjetlost.

Uslijed zagrijavanja debla, dolazi do širenja dubljih dijelova tkiva debla koje ne prati širenje kore pa kora debla puca. Ta se pojava naziva mrazopuc.

Mrazopuc – kako spriječiti pucanje kore voćki

Simptomi mrazopuca vidljivi su na stablu, ali mogu se pojaviti u nekim debljim, ramenim granama. Mrazopuc se može zamijetiti po sitnim pukotinama koje nastaju dužinom cijelog stabla. Pukotine se na kraju spajaju i nastaje veća pukotina koja može biti i poprilično duboka, tako da se vidi i tkivo stabla voćke.

Naglo zagrijavanje debla pod utjecajem sunčevih zraka može prouzročiti pucanje kore. Ako kora stabla pukne, postoji potencijalna opasnost ulaska mikroorganizama i patogenih gljiva pod koru stabla te povrede tkiva stabla. Ako stablo napadnu mikroorganizmi i patogene gljive, to se može negativno odraziti na razvoj i rast stabla, njegovo zdravstveno stanje i daljnju rodnost. Time je ugroženo cijelo stablo, a osobito tkivo koje služi za provođenje hranjivih tvari neophodnih za razvoj stabla od korijena do lista.

Osim negativnih utjecaja na zdravstveno stanje voćaka, može doći i do smrzavanja cijelog stabla zbog čega voćke neće imati plodove i zbog čega će se pojaviti mnoge bolesti na stablima. Upravo zbog loših i negativnih posljedica naglog zagrijavanja stabala, potrebno je provoditi preventivno higijensku mjeru zaštite stabala od mrazopuca.

Bijeljenje voćaka vapnom

Mrazopuc je moguće izbjeći ako se debla stabala bijele. Bijeljenje stabala se odvija uglavnom početkom zime, no stabla se mogu bijeliti i ranije, u jesen. Bijeljenje je važno provoditi po suhom i toplom vremenu kako bi rezultati bijeljenja stabala voćaka urodili plodom te kako bi se stabla pravovremeno zaštitila.

Važno je i napomenuti da u periodu bijeljenja stabala temperatura nikako ne smije biti niža od 1°C jer bi tada moglo rezultirati neželjenim negativnim posljedicama koje bi mogle naštetiti rastu, razvoju i sveopćem zdravlju stabala.

Prilikom bijeljenja stabala voćaka potrebno je premazati čitavo deblo, uključujući i donje račvište grana. Time se izbjegava bilo kakvo potencijalno pucanje kore stabla te neželjene negativne posljedice koje mogu naštetiti rastu i razvoju te plodnosti voćaka. Osim što sprječava naglo zagrijavanje pod utjecajem sunčevih zraka, bijeljenje odbija sunčeve zrake te uklanja mahovinu s debla i donjih dijelova krošnje.

Bijeljenje stabala voćaka može se obaviti upotrebom kupovnih zaštitnih pripravaka za bijeljenje stabala, no vrlo efikasan premaz koji se često koristi u voćarstvu moguće je pripremiti i kod kuće.

Recept za pripremu vapna za bijeljenje voćaka

Sastojci:

  • 5 kilograma gašenog ili hidratiziranog vapna
  • 0,5 kilograma močivog sumpora (Sumpor SC ili Chromosul.)
  • 0,5 kilograma kuhinjske soli

Priprema

Pet kilograma gašenog ili hidratiziranog vapna potrebno je dobro promiješati s pola kilograma močivog sumpora i pola kilograma kuhinjske soli kako bi se dobila homogena, žitka smjesa. Ako je smjesa pregusta, može joj se dodati malo vode kako bi tekstura bila više tekuća i time pogodna za premazivanje debla.

Smjesu je potrebno pustiti da odstoji najmanje 12 sati, a najviše 24 sata prije upotrebe. Nakon toga, smjesa od gašenog vapna spremna je za premazivanje.

Budući da je bijele boje, vapno svojom bojom odbija zrake sunca. Sol se u navedenoj mješavini koristi kako bi dala smjesi dostatnu ljepljivost, a močivi je sumpor neophodan kako bi uništio štetne gljivice koje se pojavljuju na kori stabla te kako bi odbio štetnike.

Bijeljenje se obavlja običnom četkom ili kistom. Važno je nanijeti dostatan sloj mješavine za premazivanje kako bi se dovoljno zaštitilo deblo voćke.

Što ako dođe do pucanja kore na voćkama

Ako se pucanje kore pojavi prije ili nakon bijeljenja stabala voćaka smjesom od gašenog vapna, močivog sumpora i soli ili bilo kojeg kupovnog pripravka, potrebno je poduzeti određene agrotehničke mjere. Takve se rane prije svega trebaju dobro očistiti sve do zdravog tkiva, a čišćenje se obavlja struganjem sve do zdravog tkiva.

Prilikom čišćenja rana, potrebno je obratiti pozornost na mjesto gdje je zdravo tkivo i paziti da se ono ne ošteti. Nakon čišćenja, deblo se premazuje modrom galicom ili voćarskim voskom koji će pomoći pri zacjeljivanju rana.

Za koje se voćke preporučuje bijeljenje stabala

Bijeljenje stabala voćaka preporučuje se za sve vrste, bez obzira na vrstu ili intenzitet njihove proizvodnje. No postoje određene sorte voćaka koje su podložnije mrazopucu, primjerice marelica. Takvim je voćkama potrebno na vrijeme pružiti odgovarajuću njegu odnosno bijeljenje kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice niskih temperatura i naglog zagrijavanja sunčevim zrakama.

Bijeljenje stabala voćaka pripravkom od vapna stara je agrotehnička mjera koja se koristi protiv mrazopuca, no danas se sve rjeđe koristi jer mnogi vjeruju kako se radi isključivo o uljepšavanju voćaka. Suprotno uvriježenom mišljenju, bijeljenje stabala voćaka osobito je efikasno, a uz to i neophodno, kako bi se zaštitilo zdravlje voćaka te kako bi se osigurao njihov daljnji rast, razvoj te njihova plodnost.

Autor: B.D., Foto: kaboompics/Pixabay