Sigurna pohrana podataka

sigurna pohrana podataka

Jeste li razmišljali već o tome da bi se hardver mogao pokvariti i da je pitanje vremena kada ćete izgubiti dragocjene podatke? Rješenje je sigurna pohrana podataka jer sigurno niste prva osoba koju brine mogućnost da će ostati bez važnih dokumenata na računalu.

Nema potrebe za paničarenjem jer je s vremenom postalo jasno kako treba imati sigurnosne kopije. Postoji puno načina kako to možete učiniti, a između besplatnih metoda i onih koje se naplaćuju na vama je da odaberete najbolju.

Sigurna pohrana podataka podrazumijeva nekoliko metoda, a jedna od njih je spremanje podataka na oblak. Što je potrebno učiniti? Preko interneta treba prekopirati datoteke koje ste odabrali. Njih možete zaštititi posebnom šifrom, ipak se radi o vašim podacima.

Za spremanje podataka na oblak potrebna vam je internetska veza, a iako se ovakva usluga plaća, radi se o korisnoj metodi za pohranu važnih podataka.

Podatke možete pohraniti na još jedan način tako što ćete s interneta preuzeti besplatni program za stvaranje sigurnosne kopije. Uz pomoć ovog programa imat ćete mogućnost pohraniti svoje podatke na bilo kojem računalu po izboru, bilo da se radi o nekom iz obitelji ili možda prijatelju.

Dobro je što se svi podaci mogu zaštititi posebnom šifrom koja će samo vama biti poznata i s kojom ćete dolaziti do željenih podataka. Šifra bi trebala biti dovoljno komplicirana kako bi bili sigurni da su vam podaci zaštićeni i da nitko ne može do njih doći.

Sigurna pohrana podataka može se izvršiti presnimavanjem sigurnih kopija koje se nalaze na tvrdom disku računala na vanjski disk. To možete učiniti uz pomoć odgovarajućeg softvera. Njega možete kupiti ili besplatno preuzeti s interneta.

Na softveru se nalaze aplikacije koje će vam pomoći da složite automatsko stvaranje sigurnosnih kopija za odgovarajuće datoteke ili ažuriranje podataka koji su se promijenili nakon stvaranja posljednje sigurnosne kopije. Dobro  je znati kako se takvi softveri non stop ažuriraju, pa se s interneta uvijek može preuzeti najnovija verzija.

Treba biti oprezan s važnim podacima jer vam uvijek mogu zatrebati. Potrebno je pronaći najbolji način s kojim ćete se moći opustiti znajući kako su vaši dokumenti na sigurnom.

Autor: S.Š., Foto: Solis Images/Shutterstock