Žuta boja haljine

žuta haljina
Žuta haljina, Foto: Olga Kazakovam/Shutterstock

Žuta se boja na spektru ušuljala između zelene i narančaste. Istodobno je povezujemo sa neobuzdanim optimizmom, pozitivnim stavom, visokom razinom energije. U feng shui metodi uređenja prostora ona se povezuje sa srećom i intelektom. Ujedno označava i ono razumsko i nove početke i napuštanje starih loših navika.

No kako se diljem svijeta kulture razlikuju, tako se razlikuje i tumačenje ove boje i ona se može tumačiti i kao boja ljubomore i zavisti, no naše slobodno tumačenje je da se samo radi o komplementarnosti intenziteta ove boje i spomenutih emocija.

Žuta, naravno ne u neonskom intenzitetu već u zagasitim tonovima, jedna je od prvih boja kojima je čovjek ikada našto zabilježio. U poznatoj špilji u Lascasuxu na zidu se nalazi crtež konja ispunjen upravo ovom žutom načinjenom od pigmenata iz gline. U Egiptu se ona uglavnom povezivala sa zlatom koje se smatralo najplemenitijim materijalom od kojih su čak i načinjene kosti bogova.

U srednjem vijeku žuta je počela dobivati svoje negativne konotacije jer se na slikama, uglavnom religiozne tematike, povezivala sa Judom kao izdajnikom. 19.st. donijelo je nove boje i pigmente i omogučilo novim nijansama žute da prodru u naš sviet.

Dopustite im da se nastane i na vaše haljine. Tko može reći da se ne sjeća žute satenske haljine koju je nosila Kate Hudson u filmu “Kako se riješiti frajera za 10 dana”. Da, znate točno na koju mislimo, na dugu žutu haljinu otvorenih leđa.

Želite li u nekoj posebnoj prilici zasjati u ovakvoj haljini morat ćete ovoga trena krenuti u teretanu jer ona zahtjeva utegnuto i čvrsto tijelo. Ako je vaše tijelo već takvo čestitamo i svaka čast na upornosti. Možete se opredijeliti i za neke druge modele svakako. Odaberite onaj koji će odgovarati građi vašeg tijela. Neke boje pristaju svima, neke samo ponekima, a kod nekih možemo govoriti o raznim nijansama za različite tonove kože i boje kose.

Što se tiče žute ipak bismo je preporučili svijetlijim djevojkama, dakle plavuše ili one sa svijetlosmeđom kosom mogu izvući najbolje iz žute haljine. Ako se odlučite, pokazati noge odaberite one koje su načinjene od lepršavog materijala i kreću se s vama kada hodate. Za duže varijante birajte sjajne tkanine teškog pada. Odabir ovih materijala vrijedi i želite li odjenuti haljinu toga kroja. Kako god bilo zaogrnite se bojom sunčanih zraka dok je koža još boje najfinije mliječne čokolade nakon ljetovanja.

 Autor: L.K. Foto: Olga Kazakovam/Shutterstock