Zumba, latino fitnes

Zumba fitnes, Foto: Mat Hayward/Shutterstock

Zumba je oblik aerobika koji se radi uz latino glazbu. utemeljitelj zumbe je Alberto Perez. Nastala je sasvim slučajno, Perez je vodio sat aerobika no zaboravio je ponijeti glazbu za aerobik, tada se poslužio prvim što je imao. Bila je to latino glazba koja se pokazala kao savršeno riješenje za novi oblik vježbanja.

Tipičan trening zumbe traje oko sat vremena. Sastoji se od izmjene brzih i lakih tonova. Glazba koja se kombinira je najčešće cumbia, salsa, mambo, flamenko, samba, tango i ostale. Postoji osam vrsti treninga zumbe, a može se prakticirati i u bazenima.

Zumba Gold je vrsta koja je namijenjena i populaciji starije dobi. Postoji još zumba za djecu, zumba tuning (pri vježbanju se koriste bučice kako bi se izdefinirali mišići), klasična fitnes zumba i ostale.

Prosječno se po jednom treningu gubi između 500 i 1000 kalorija. Plesom se formiraju trbušni, nožni i mišići na rukama. Uz oblikovanje mišića, zumba dobro utječe i na kardiovaskularni te kardiorespiratorni sustav, a smanjuje se i masno tkivo.

Trening započinje zagrijavanjem uz lagane tonove salse ili merengue, dok se ostalih 40-ak minuta pleše uz kombinaciju više brzih ritmova i plesova. Ovaj dio se još naziva i cardio dio. Naizmjenično se spušta i podiže intenzitet treninga, a uza sve to se uče i plesni koraci raznih plesova. Često se može čuti kako oni koji pohađaju treninge uz ples i pjevuše.

Treninge vode eksperti iz ovog područja, a preporuča se da se ne koriste mnogo ritmovi salse ili reggeatona jer bi se tako trening usporio. Koraci u zumbi su vrlo jednostavni i nisu striktno određeni. Za svaki dio neke pjesme plešu se drugi koraci što čini ovakav oblik tjelovježbe zanimljivim.

Zumba je aktualna više od 20 godina, posebno u SAD-u i Južnoj Americi. Neki poznati pjevači i plesači koriste zumbu za svoje treninge ali i nastupe.

Autor: M.T., Foto: Mat Hayward/Shutterstock