Zubi u trudnoći

zubi u trudnoći

Žene koje su odlučile imati dijete trebale bi prije posjetiti stomatologa kako bi održale zdravlje zubi koji su posebno osjetljivi tijekom trudnoće, a najviše tijekom perioda povraćanja kada može doći do oštećenja cakline. Zubi u trudnoći su još nešto o čemu trudnice trebaju voditi računa.

Puno je toga o čemu treba razmišljati tijekom devet mjeseci pa tako i o zdravlju desni.  Tijekom trudnoće dolazi do povećane potrebe organizma za kalcijem. Radi se o važnom mineralu potrebnom za razvoj bebe, ali isto tako i za normalno funkcioniranje organizma.

Kalcij se najviše dobiva iz prehrane pa je važno pobrinuti se za zdrave navike koje će uključivati raznovrsnu i uravnoteženu prehranu u kojoj će se naći namirnice s dovoljnom količinom ne samo kalcija, nego vitamina A, D, fosfora i proteina. Kalcij možete pronaći u kelju, siru, narančama, jogurtu, bademima, brokuli, suncokretovim sjemenkama i mlijeku.

Tijelo žene za vrijeme devet mjeseci prolazi kroz velike promjene, pa se one tako mogu dogoditi i u na području desni. Tijekom trudnoće dolazi do preosjetljivosti i bržeg krvarenja zubnog mesa. To se događa zbog povišene količine hormona progesterona i estrogena, kada organizam postaje osjetljiviji na razne promjene i kada dolazi do jače prokrvljenosti.

Velik broj trudnica ima problema s oticanjem zubnog mesa ili gingivitisom, blažim oblikom paradontoze. Potrebno je što prije početi s liječenjem jer pored toga što možete ostati bez zuba, dokazano je da gingivitis može biti opasan i za zebu. Od simptoma osim krvarenja desni tu su još zadebljanje zubnog mesa te otečena i crvena sluznica.

Planirate li ostati trudni recite to svom stomatologu kako bi obavio detaljni pregled i na vrijeme popravio zube te obavio ako je potrebno i koji agresivniji zahvat.

Trudnice bi trebale dok im trbuh još nije vidljiv na pregledu kod stomatologa reći o svom drugom stanju jer postoje zahvati koji se ne smiju raditi tijekom prvih 5 mjeseci. Osim toga stomatolog će vam moći preporučiti kako da perete zube i koju četkicu da koristite.

U ovom periodu najbolje su četkice s mekanim dlačicama kako ne bi dodatno iziritirale zubno meso i oštetile caklinu. Za bolje zdravlje zubi tijekom trudnoće izbjgavajte slatkiše i koristite vodicu za usta kako bi dezinficirali usnu šupljinu.

Autor: S.Š., Foto:Rocketclips, Inc./Shutterstock