Zubi – kako ih pravilno četkati

Četkanje zubi, Foto: Lana K/Shutterstock

Naslage se najbolje uklanjaju zubnom četkicom i pastom koja bi trebala sadržavati fluor. Zube treba prati najmanje dva puta na dan. Najvažnije i najtemeljitije pranje treba biti navečer poslije zadnjeg obroka. Jutarnje pranje je dobro obaviti nakon doručka.

Zubna četkica mora biti nova, ne starija od dva do tri mjeseca. Pasta se nanosi na suhu četkicu i unosi u usta bez ovlaživanja. U ustima ima dovoljno tekućine za stvaranje pjene. Zubi se četkaju najmanje tri minute pazeći da se isčetkaju sve dostupne površine: obrazne, jezične i grizne plohe.

Dlačice četkice se usmjere pod kutom od 45° prema duljoj osi zuba, utiskuju se u međuzubne prostore te između ruba zubnog mesa i zuba. Pokreti su vibracijski i elipsodni s određenim pritiskom. Četka se odvojeno gornja i donja čeljust počev od zubnog mesa prema griznoj plohi. Svako područje se četka 10 – 15 s, odnosno 10-tak pokreta četkicom.

Grizne plohe se četkaju pokretima naprijed natrag. Stražnje plohe gornjih i donjih sjekutića četkaju se kružnim i pokretima gore dolje prednjom polovicom četkice. Posebnu pozornost treba obratiti na područje vrata zuba uz zubno meso jer su tu naslage najtvrdokornije i manje dostupne čišćenju.

Tek kad su zubi temeljito isčetkani ispiru se usta vodom. Električna četkica se preporuča samo kao nadopuna običnoj četkici. Utvrđeno da nije učinkovitija od obične četkice. Ona se može koristiti prije i nakon večernjeg pranja.

Foto: Lana K/Shutterstock