Zobene pahuljice za doručak

zobene pahuljice

Zobene pahujice spadaju u zdravu prehranu, zbog čega se u zadnje vrijeme sve više koriste. Zobene pahuljice obiluju mineralima i vitaminima koji su organizmu potrebni za uspješno obavljanje aktivnosti.

Zobene se pahuljice mogu pripremiti na 100 načina, te se mogu konzumirati u kombinaciji s omiljenim voćem, koje će zasladiti svačije nepce. Možete ih koristiti i kao jedan od sastojaka kolača.

Jedna od najbogatijih žitarica je upravo zob, a bogata je vlaknima i beta glukanom koji pomažu kod usporavanja prolaza hrane i apsorpcije ugljikohidrata. Nakon konzumiranja zobi ne dolazi do naglog skoka šećera, te je zob idealan odabir prehrane za dijabetičare.

Zob sadrži oligoelemente, vitamine i minerale. Zob treba izbjegavati konzumirati samo s vodom, jer je u kombinaciji s jogurtom, mlijekom i voćem energetski vrlo zdrav i bogat doručak.

100 g zobenih pahuljica sadrži 66 g ugljikohidrata, 7 g masti, 402 kcal i 14 g proteina. Zob je puna minerala poput magnezija, mangana, cinka, kalija, fosfora i bakra, te pomaže u održavanju mišićnog tonusa.

Zobene pahuljice djeluju na snižavanje razine kolesterola, te djeluju preventivno na bolesti krvnih žila i srca. Zob je idealna namirnica za osobe koje žele živjeti zdravo, kao i za one koji žele smršavjeti.

Zob je izvrstan izvor proteina, te sadrži vitamin A i vitamine B kompleksa. Nakon konzumacije zobenih pahuljica, osoba ima duži osjećaj sitosti, zbog topljivih vlakana koje sadrži. Osim za prehranu, zobene pahuljice mogu se koristiti u kozmetičke svrhe, pa su tako idealne za njegu lica.

Zobene pahuljice su idealan izbor kako za doručak, tako i za večeru, a ukoliko osoba želi u potpunosti imati zdrav doručak i zdravo započeti dan, zobene pahuljice bit će pun pogodak.

Kako smo već spomenuli, zobene pahuljice su idealne za njegu lica, ali i za ostatak kože, jer imaju snažno prirodno djelovanje, koje čisti i njeguje kožu te ju održava lijepom.

Ako ste se ikada pitali zašto bi trebali jesti više zobenih pahuljica, sada ste dobili odgovor. Najbolje od svega što nisu dobre samo za zdravlje, nego ujedno pomažu održati ljepotu vanjskog izgleda i pritom riješiti brojne kožne tegobe koje se mogu pojaviti na koži lica, ali isto tako i ostatku tijela.

Autor: A.Z., Foto: Alena Haurylik/Shutterstock