Znojenje – kako ga kontrolirati i smanjiti

Znojenje, Foto: Waschnig/Shutterstock

Znojenje je fiziološki proces pomoću kojeg se tijelo rashlađuje i regulira temperaturu. Znojenjem se također izbacuju toksini i nepotrebne stvari iz organizma, a javlja se kao odgovor na različite vanjske faktore poput topline ili raznih aktivnosti. Može se javiti i kao odgovor na određenu infekciju u organizmu, u stanjima poput klimakterija i trudnoće ili kao posljedica pretjerane aktivnosti štitnjače.

Količina znoja koju dnevno lučimo ovisi o nizu faktora poput zdravstvenog stanja, starosti, fizičke aktivnosti, vrste odjeće koju nosimo, vanjske temperature i drugih, a u prosjeku iznosi oko 700 ml.

Problem se javlja kada dođe do pretjeranog znojenja, odnosno hiperhidroze. Hiperhidroza je stanje u kojem tijelo luči znoj u većim količinama od onih koje su potrebne kako bi se tijelo moglo rashladiti. Pojačano znojenje najčešće se javlja na dlanovima, stopalima i području ispod pazuha. Osim što može otežavati obavljanje svakodnevnih aktivnosti, pretjerano znojenje može izazvati sram i povlačenje iz društva.

Uzorci pretjeranog znojenja

Pretjerano znojenje može se javiti u trenucima straha, anksioznosti, ljutnje ili tijekom izloženosti stresu, a znoj se u tom slučaju najčešće javlja na dlanovima i području ispod pazuha.

Pretjerano znojenje koje zahvaća cijelo tijelo i javlja se tijekom cijelog dana može biti posljedica poremećaja štitnjače, određenih stanja poput anksioznosti i klimakterija te posljedica uzimanja određenih lijekova.

Do pretjeranog znojenja lica najčešće dolazi tijekom ljetnih mjeseci, u slučaju povećane tjelesne aktivnosti ili kod iznenadne slabosti i mučnine.

Prekomjerno znojenje ispod pazuha može biti posljedica loše higijene, pogrešnog odabira prehrane te pogrešnog odabira dezodoransa. Kako biste izbjegli pretjerano znojenje na ovog području potrebno je promijeniti prehrambene i higijenske navike. Ako se pretjerano znojite izbjegavajte konzumaciju alkohola, kave, kalorične i jako začinjene hrane. Birajte lagane namirnice kao što su voće, povrće i jogurt.

Kako smanjiti pretjerano znojenje

Osim ako nije povezano s nekim ozbiljnim zdravstvenim stanjem, pretjerano znojenje možete smanjiti tako da unosite dovoljnu količinu vode u organizam, izbjegavate stresne situacije i ograničite unos šećera i nezdravih grickalica. Osim toga, birajte higijenska sredstva s blagi sastavom i redovito depilirajte područja na kojima se pretjerano znojite.

Izbjegavajte alkohol i cigarete i nosite odjeću koja je napravljena od prirodnih materijala, a sintetičke tkanine izbjegavajte.

Prirodni lijekovi za pretjerano znojenje

Imajte na umu da prirodne metode neće uvijek biti učinkovite jer njihovo djelovanje nije znanstveno dokazano, nego je rezultat iskustva drugih osoba koje su isprobale te metode i odlučile ih podijeliti. Ako je uzrok pretjeranog znojenja u vašem slučaju rezultat nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, prije primjene ovih prirodnih lijekova obavezno se posavjetujte s liječnikom.

Najpoznatiji prirodni lijek protiv prekomjernog znojenja je čaj od kadulje. Kadulja je bogata magnezijem i vitaminom B koji pomaže kontrolirati znojenje. Čaj od kadulje možete napraviti tako da dvije žlice kadulje prelijete toplom vodom i ostavite da se ohladi. Dnevno možete piti dvije šalice ovog čaja.

Ulje čajevca posjeduje dezinfekcijska svojstva pa također može pomoći kod prekomjernog znojenja. Ulje čajevca možete razblažiti s par kapi vode i nanijeti na mjesta na kojima se pojačano znojite. Osobe koje imaju osjetljivu kožu ne bi trebale koristiti ovo ulje.

Kombinacija soka od limete i soli usporit će aktivnost žlijezda znojnica i spriječiti prekomjerno znojenje. Sok od limete pomiješajte sa žlicom soli i mješavinu nanesite na mjesta sklona pojačanom znojenju. Ovi sastojci kod nekih mogu izazvati iritaciju kože pa budite oprezni prilikom nanošenja.

U kontroliranju prekomjernog znojenja učinkoviti su soda bikarbona i kukuruzni škrob. Mješavinu ova dva sastojka nanesite na područja na kojima se pretjerano znojite i ostavite da djeluje 20-30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Autor: A.V., Foto: Waschnig/Shutterstock