Koji su znakovi tjeskobe

Tjeskoba, Foto: Julija Sapic/Shutterstock

Tjeskoba je prije svega prirodna reakcija koja se pojavljuje ukoliko se suočavamo se nekim strahom. U tom periodu nam srce počne brže kucati, udisaji su nam plići, u krv se otpušta adrenalin i mozak nam je spreman da što bolje odreagiramo u opasnoj situaciji.

Ova su stanja normalna sve dok za njih postoji određen konkretni razlog, kada se tjeskoba počinje pojavljivati bez nekog razloga onda smo suočeni sa prvim znakovima psihičkih poremećaja.

Tjeskoba se može manifestirati na razne načine, bilo da je to od fobija, paničnih napadaja ili anksioznih poremećaja. Trebamo imati na umu da napadaji tjeskobe imaju slična svojstva kao i neke tegobe koje može izazvati štitnjača ili kao neki srčani problemi.

Ukoliko primjetite da vam srce često brzo kuca, imate proljev, bolove u prsima, razdražljivi ste, ne možete spavati, imate suha usta i prekomjerno se znojite posjetite svog liječnika kako biste vidjeli radi li se i kod vas o tjeskobnim napadima. Ovakva se stanja najbolje rješavaju u razgovoru sa psihologom ili psihijatrom. Ovi specijalisti pokušavaju otkriti uzrok pojavi ovog stanja, bilo da je to neka trauma koju ste nedavno proživjeli ili da se radi o nekom strahu iz vašeg djetinjstva.

Za tjeskobne napadaje postoje mnoge alternativne metode liječenja. Prvenstveno se preporuča prakticiranje meditacije i razne tehnike opuštanja. Meditacijom ćete moži iz glave izbaciti sve negativne misli koje vas koče ili plaše.

Akupunktura i akupresura su još dvije tehnike koje su se pokazale korisnima u liječenju tjeskobe. Smatra se kako biste prilikom napadaja tjeskobe trebali pritiskati zapešće lijeve ruke bilzu početka samog dlana. Korišenje eteričnih ulja kamilice i lavande ćete također postići dobre rezultate.

Kako biste izbjegli ovakva stanja pravilno se hranite, posebno namirnicama bogatima magnezijem. Pokušajte svakodnevno vježbati jer je i to jedan od načina rješavanja negativne energije i stresa.

Autor: M.T., Foto: Julija Sapic/Shutterstock