Znakovi perimenopauze

znakovi perimenopauze

Ukoliko ni ne razmišljate o menopauzi, vaše tijelo to sigurno već čini. U nastavku vam donosimo što možete očekivati tijekom perimenopauze i kako se nositi s njom. Ako se osjećate mladima da bi razmišljali o menopauzi te nemate klasične simptome poput noćnog znojenja, a ipak ste u kasnim tridesetima ili četrdesetima i imate nesanicu te obilne i neredovite mjesečnice, vrlo vjerojatno ste u perimenopauzi.

Menopauza je posljednja mjesečnica nakon koje zbog hormonskih promjena prestaje funkcija jajnika, ali se jajašca znaju početi trošiti i ranije, pa se takvo stanje naziva perimenopauza. U 51. godini žene najčešće imaju zadnju mjesečnicu, no nekima se se mjesečnica ne pojavi više nakon 45. godine, zbog čega postoji šansa da te žene uđu u perimenopauzu u ranim 40-ima, ili čak već u srednjim 30-ima.

Menopauza se ne može odgoditi, a uzimanjem kontracepcijskih pilula nećete spasiti svoja jajašca. Uzimanjem kontracepcijskih pilula mjesečnica će nastaviti odlaziti u jednakoj mjeri, bez obzira na ovulacije. U početku vrlo vjerojatno niti nećete znati da vam je broj jajašca u opadanju, pa ćete prvi pokazatelj ulaska u perimenopauzu primijetiti po neredovitim mjesečnicama, bez obzira jesu li obilne ili oskudne.

Rani znaci perimenopauze popraćeni su PMS-om, promjenama raspoloženja, noćnim znojenjem i valungama. A kako bi bili sto posto sigurni jeste li u perimenopauzi, najbolje je da napravite krvne pretrage na početku ciklusa, na temelju čega će liječnik izmjeriti razinu hormona.

Ublažavanje simptoma

U nastavku vam donosimo rješenja uz koja možete smanjiti utjecaj simptoma na svoj život.

1. Ukoliko imate problema s nesanicom izbjegavajte kofein, konzumiranje alkohola i nikotin prije spavanja. Prozračite prostoriju svaki puta, barem jedan sat prije odlaska na spavanje. Obavezno ugasite televiziju, računalo i mobitel, a u spavaćoj sobi neka bude hladno

2. Obilne i neredovite mjesečnice možete ublažiti i smanjiti pomoću kontraceptivne spirale Mirena.

3. Ako ste do sada patili od PMS-a ili poslijeporođajne depresije, vrlo vjerojatno ćete imati problema s promjenom raspoloženja, koje možete ublažiti uz pomoć joge i tehnika opuštanja.

4. Tijekom perimenopauze možete dobiti i par kila u području struka, pa bi najbolje bilo da se u to doba bavite nekom vrstom tjelovježbe.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock