Žminj – malo i simpatično mjesto

U unutrašnjosti Istre, južno od Pazina, smjestio se Žminj. Prema svom položaju ima sedam smjerova regionalnog povezivanja prema Puli, Rovinju, Poreču, Pazinu, Labinu, Čepićkom polju i ušću rijeke Raše. Za njega se kaže da je ispleo paukovu mrežu, upravo iz toga razloga što cestice pletu paukovu mrežu koja povezuje 103 sela , dok putevi ne obuhvaćaju velika polja, šume i pašnjake koje je najinteresantnije obići biciklom ili čak pješice. Prekrasna priroda oduševit će sve koji posjete to malo simpatično mjesto.

Nastao je na uzvisini i bio je utvrđen zidinama i cilindričnim kulama, veći dio sačuvao se do danas. Župna crkva sv. Mihovila, građena je u baroknom stilu i nalazi se na prostranom gradskom trgu. Unutra je bogat barokni inventar, prije svega oltar pa propovjedaonica. Okolica crkve je bogata zelenilom, pa daje poseban očaravajući dojam i podsjeća na barokni izgled.

Mala gotička kapela Svetog Trojstva,  koja je dograđena na župnu crkvu ima vrijedne gotičke freske nastale oko 1471. godine. Govori se da je prikaz 31. iz života Isusova, naslikao slovenski slikar. Sredinom 50-tih godina, nedaleko Žminja pronađena je važna ranohrvatska nekropola s grobovima od 9. do 11. stoljeća.

Uz samu cestu oko Žminja, na raznim livadama i puteljcima mogu se ugledati male kućice, takozvani “kažuni” koji su slagani suhom tehnikom, znači slaganjem kamena na kamen, bez ikakave dodatne obrade, a upravo oni su služili seljacima da se sklone od jakog nevremena, kiša, služili su i za sklonište u ljetnim vrućinama, pa je to bilo jedino mjesto gdje se mogla naći hladovina, a ujedno su služili i za spremište alata i ubranih plodova na poljoprivrednom zemljištu.

Šire područje Žminja poznato je po razvoju agroturizma, selektivnom turizmu, kao što je kulturni turizam, znanstveni, rekreativni i vjerski turizam. Poznat je i po brojnim ruralnim objektima koji nude pravu izvornu istarsku kuhinju i tradicionalni ugođaj, a ne smijemo zaboraviti spomenuti i dodir sa netaknutom prirodom.

“Bartulja”, najveća pučka fešta koja se održava u osmom mjesecu, kroz četiri dana nudi svim posjetiteljima, širok program kulture, zabave i rekreacije.

Zatim je tu fešta “Armonikin pir”, susret istarskih samoukih svirača na harmonikama, fešta od makaruni “Makarunijada” auto utrke “Street Race 401”- nedjelja nakon dana Općine koja  je 29.09., a to je ujedno i dan zaštitnika sv. Mihovila Arkanđela, a svake srijede u mjesecu kroz čitavu godinu, održavaju se mjesečni sajmovi.

Poželite li posjetiti Žminj, neće vas razočarati, jer pored predivne prirode, raznih ponuda, najvažnije je napomenuti da možete kušati ono najvažnije – kuhinju naših nonica.

Izvor: TZ Žminj, Foto: Wikimedia, Croq