Zijevanje i umor

zijevanje

Kako biste izbjegli popodnevno zijevanje, treba dovoljno spavati, to znamo svi. No ponekad i dovoljno sna nije dovoljno da zaustavi zijevanje i vaš umor. Uzrok tomu mogu biti neki drugi faktori, a mi ćemo navesti neke.

Uzrok zijevanja može biti vaša prehrana. Ako ne jedete dovoljno, bit ćete umorni. Kalorije su energija, stoga ako ste na nekoj dijeti gdje ne unosite dovoljno kalorija, mogli biste biti umorni. No i ako puno jedete nepravilnu i neraznovrsnu hranu bez vitamina C, također možete biti jako umorni.

Ponekad umor može biti znak urinarne infekcije. Stoga, ako vas pecka dok mokrite i uz to ste umorni, trebali biste piti prirodne čajeve za liječenje mokraćnih kanala ili posavjetovati se s liječnikom.

Neki liječnici smatraju da umor može izazvati neka alergija na određenu hranu. Najčešće se simptomi alergije na određenu hranu javlja u periodu od 30 minuta do tri sata nakon jedenja neke namirnice. Reakcije nisu iste kod svih ljudi, a namirnice koje najčešće izazivaju alergije su jaja, kikiriki, kravlje mlijeko, soja, pšenica, riba i orašasto voće.

Previše kofeina može izazvati umor. Iako mislimo da će nas kofeinska kava razbuditi, stručnjaci se ne slažu s tim i kažu da previše kave može imati kontra efekt i od toga nam se samo još više spava. Kažu da je kofein iz kave i energetskih pića samo lihvar energije. Kada previše popijemo, događa se taj kontraefekt jer razina hormona za energiju kortizola bude poremećen. Tada počinjemo osjećati simptome kroničnog stresa kao što su zaboravljanje, hiperglikemija i umor.

Ako štitnjača ne radi kako treba, jedan od simptoma može biti veliki umor. Ako imamo hipertireozu jer štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, može nas savladati umor. No to je rješivo. Rad štitnjače bi se trebao provjeravati barem svake dvije godine.

Želite li malo smanjiti umor, krečite se na svježem zraku u prirodi jer ćete tamo dobiti dovoljno kisika i razbuditi tijelo. Pomanjkanje kisika u tijelu također izaziva umor, pa ako niste u mogućnosti otići u šetnju, otvorite prozor i pustite svjež zrak u prostoriju.

Autor: S.G., Foto: Zurijeta/Shutterstock