Zeleni sokovi za zdravlje

zeleni sok za zdravlje

Zeleni sokovi su postali omiljeno piće mnogih, pa i onih koji nikada nisu imali preveliku želju konzumirati blitvu, špinat ili možda kelj. Radi se o odličnoj metodi za vitalnost cijelog organizma, pa nije čudno što sve više ljudi govori o ljekovitim napicima.

Pored toga što su zdravi i organizmu pružaju velik dio vitamina, vlakana i minerala, oni isto tako mogu biti i ukusni ako se pravilno kombiniraju s drugim namirnicama koje će okus učiniti finijim i punijim te ublažiti bljutavost, što se može osjetiti kod namirnica kao što je špinat.

Prije nego krenete raditi ukusan i hranjiv sok dobro je znati kako voće i povrće treba uzimati svježe i iskoristiti najkasnije 4 dana nakon kupovine kako bi iz njih dobili sve što vam treba. Povrće i voće kada dugo stoji gubi vrijedne sastojke.

Za odličan zeleni sok u kojem ćete pored vitamina i minerala dobiti potrebna vlakna važno je da koristite blender. Sokovnik u ovom slučaju nije dobar izbor jer se s njim izbacuju vlakna, dok to nije slučaj s blenderom. Važno je da imate blender koji će moći usitniti povrće, voće ili i led ako je potrebno.

Nije dovoljno da je sok hranjiv, on isto tako treba biti ukusan, a ako ga ne želite piti na silu jer vam je okus toliko odvratan, potrebno je pronaći odgovarajući recept s kojim ćete dobiti neodoljiv okus nakon kojeg ćete poželjeti piti sok svaki dan.

Ako želite dobiti gust i kremasti okus možete pokušati s dodavanjem banane i paziti da na 500 ml soka ne ide više od jedne šalice zelenog povrća.

Postoji jedan recept koji vole djeca i odrasli. Potrebna vam je banana, 80 g jabuke, 3 lista špinata, 250 ml vode. Sastojke stavite u blender i miksate ne više od tri minute te odmah popijete.

Ukoliko želite da se svidi i vašoj djeci možete pokušati s dodavanjem jedne male žlice šećera, koja će pored banane i jabuke ubiti bljutav okus špinata. Važno je da su jabuke slatke i sočne.

Zeleni sokovi su zaista najbolji recept za zdravlje i jedna od najboljih metoda s kojom se možete zaštititi od raznih bolesti i ojačati organizam. Potrebno je samo odabrati najdražu zelenu namirnicu i od nje napraviti najbolji napitak.

Autor: S.Š., Foto: Lecic/Shutterstock