Zelena špilja

zelena špilja na ravniku
Zelena špilja na ravniku, Foto: www.dalmatian-nature.hr

Uz jugoistočnu obalu otoka Visa smjestio se niz malih otočića uz koje se nalaze atraktivne ronilačke lokacije s mnoštvom spilja. Jedna od njih je i Zelena šilja, smještena na jugozapadnoj obali otočića Ravnik. Vrhunsko je djelo prirode koje je zbog svojih geomorfoloških karakteristika proglašeno zaštićenim krajolikom RH. U špilju se može manjim čamcem, plivajući, ili roneći.

Uron je najbolje započeti na punti koja se nalazi s lijeve strane ulaza u špilju. Iskusniji ronioci mogu s ovog mjesta zaroniti na dubinu od oko 30 m na kojem se nalazi ulaz u drugu špilju.

Nakon toga, uron se nastavlja uz zid postepeno izranjajući prema ulazu u Zelenu špilju. Ovaj zid je prekriven s algama i spužvama, a u rupama zida možemo naići na pokoju škrpinu ili hobotnicu. Od sitnih organizama ovdje se nalaze atraktivni primjerci puževa gološkržnjaka.

Prije ulaza u špilju nalazi se široki plato ispunjen sitnim pijeskom. Špilja je napola potopljena s dva veća ulaza koje razdvaja veliki kameni stup. Desni ulaz je širi od lijevog, a najbolje od svega što je špilja prostrana tako da mogu ući i manje brodice. Proglašena je utočištem za sve nautičare koji bježe od jakog sunca.

Špilja je ime dobila po zelenom odsjaju mora zbog velikog broja zelenih algi koje se nalaze na dnu ulaza u špilju. Od riba ovdje se mogu vidjeti manja jata fratara i piceva te crneje, knezove, vladike arbanaške, podujke i drugu sitnu ribu. U tamnim usjecima mogu se vidjeti i crveni matuličići ili škrpine. Dubina mora u špilji je od 3 do 7 metara.

Dno unutrašnjosti špilje slabo je obraslo spužvama i crvenim algama. Posebna atrakcija Zelene špilje je otvor koji se nalazi na njenom vrhu. Kroz ovaj otvor upada dnevna sunčeva svjetlost koja u moru stvara prekrasan efekt. Igra mora i zelenkastog snopa svjetla svakog posjetioca ostavlja bez daha.

Ukoliko ste u mogućnosti, svakako posjetite ovu špilju.

Autor: M.T.  Foto: www.dalmatian-nature.hr