Zdravstvene koristi od kave

Kava

Svaki dan konzumirate vaš omiljeni napitak, no jeste li se zapitali koje koristi imate od njega? Kako on utječe na vaše zdravlje i imate li ikakve koristi od nje? Pretjerano uživanje u kavi nije dobro, kao što sa ničime nije dobro pretjerivati, ali ako dnevno konzumirate jednu do dvije šalice kave možete uživati sve njene koristi. Pročitajte kako kava može poboljšati vaše zdravlje.

Istraživanja su provedena u SAD-u i pokazala su da pijenje jedne do dvije šalica kave dnevno smanjuje rizik od prerane smrti i to za 16%. Ako nemate nikakvih poteškoća u vašem zdravstvenom stanju tada vam kava ne može škoditi.

Osobe koje konzumiraju kavu imaju 25% manje rizika od stvaranja žućnog kamenca. Istraživanje iz 2011. godine također je pokazalo da žene koje svakodnevno konzumiraju kave imaju 20% manje šansi da kasnije boluju od depresije.

Ako imate problema sa pamćenjem konzumiranjem jedne do dvije šalice dnevno možete poboljšati vašu kratkoročnu i dugoročnu memoriju. Tako je pokazalo istraživanje iz 2005. godine i dokazano da je da kava ima vrlo pozitivan učinkak na pamćenje.

Istraživanja iz ove godine su pokazala da konzumiranje kave smanjuje rizike od razvoja dijabetesa tipa 2, a i rizike od razvoja nekoliko vrsta raka kao što su rak prostate, jetre i grudi,

Kava potiče rad metabolizma pa vam može pomoći u održavanju idealne tjelesne težine, a nekima  pomaže i izgubiti nakupljene kilograme. Uz to ona i pomaže kod razvitka senilosti u kasnijim godinama, a to je pokazalo istraživanje iz 2000. godine.

Vjerojatno ste čuli za slobodne radikale koji oštećuju ćelijeu tijelu i tako potpomažu razvijanje bolesti. Da se to nebi događalo pijte jednu do dvije šalice kave. Ona se bori protiv slobodnih radikala i čuva zdravlje naših ćelija u tijelu.

Ako ste sportaš ili volite vježbati dobra vijest je da prije napornog treninga slobodno možete popiti šalicu kave koja će vam pomoći sa izdržljivosti, tj. moći ćete vježbati teže i više. Istraživanje iz 2008. godine također je pokazalo da tijekom vježbanja i izlaganja suncu kava štiti od sunca i sunčanih opeklina. Samim time štiti i od raka kože koji se svake godine sve više pojavljuje. Ne moramo se odreći ispijanja ovog napitka, jer on ipak vrlo pozitivno djeluje na naš cjelokupan organizam.

Autor: M.D., Foto: Jon Sullivan/Wikimedia