Zdravlje zubi i usne šupljine

lijepi zubi

Uzroci kvarenja zubisu  različiti. Koji put je razlog tome jednostavno loša kvaliteta zubi, što znači da su prirodno neotporni prema zubnom kvaru ili karijesu. Drugi razlog može biti nepravilna prehrana, no ipak je najčešći nedovoljna njega zubi i usne šupljine.

Zbog loše njege između zubi zaostaje hrana i množe se bakterije, a to prouzrokuje u konačnosti i kvarenje zubi. Stvaranju zubnog kvara pogoduje i česta boležljivost, rahitis i slabokrvnost jer zbog tih bolesti slabi otporna snaga organizma, a posljedice se vide i na pokvarenim zubima.

Stvaranju zubnog kvara ili karijesa obično podliježu oni čija je ishrana bogata ugljikohidratima jer se takva hrana lijepi za zub i stvara na njemu prevlaku. Oko prevlake se nakupljaju bakterije iz usta koje stvaraju mliječnu kiselinu, a ona otapa zubnu caklinu. Zub je već jače oštećen u trenutku kad se počnu javljati bolovi.

Kako spriječiti kvarenje zubi?

Higijensku naviku mehaničkog čišćenja zubi zubnom četkicom i pastom treba razvijati u djece čim im izbiju mliječni zubi, tj. već od druge godine života. Ako se mliječni zubi ne njeguju, oni se kvare i ispadaju prije nego što treba, tj. prije šeste godine života. Zbog toga se čeljust deformira i trajni zubi krivo rastu. Osim toga, djeca zbog bolova loše žvaču hranu pa imaju smetnje u probavi, a ako im pojedini zubi ispadnu, ne mogu izgovarati neka slova. Ta im poteškoća onda često ostaje i kasnije, kada im izrastu trajni zubi.

Zube treba temeljito čistiti barem dva puta na dan. Zubna četkica ne može biti predugačka, već njena dužina mora biti takva da četkanjem čisti površinu od najviše dva zuba. Dječja četkica mora biti manja od četkice odraslog jer prevelikom četkicom ne može se očistiti sva ona mjesta na kojima se nečistoća taloži.

Nečistoća se najviše zadržava između zubi i na granici između zubi i zubnog mesa. Ta se mjesta najbolje čiste kružnim pokretima četkom po vanjskoj i unutarnjoj površini zubi. Najprije treba četkati gornje zube, od lijeve strane prema desnoj, zatim to ponavljati i na nepčanoj strani (unutarnja strana). Na kraju se četka površina zuba kojom se grize. Četkanje zubi traje oko tri minute. Nakon toga treba usnu šupljinu dobro isprati vodom, četkicu oprati i osušiti da se u njoj ne zadržavaju bakterije.

Što se tiče izbora zubne paste, treba naglasiti da se za djecu preporučuje ona zubna pasta koja sadrži prikladne antiseptike i izabrane spojeve fluora.

Naročito je važna njega usne šupljine i zuba tijekom trudnoće. Postoji neosnovano vjerovanje da žena u vrijeme trudnoće ne smije liječiti, ni vaditi zube jer će to štetiti djetetu. Vjerovanje u to je potpuno krivo i nema veze sa stvarnošću!

Zubi u pubertetu

Kao i kod trudnica i mladima u pubertetu dolazi do promjena na zubnom mesu zbog djelovanja žlijezda s unutarnjim lučenjem. Posljedice su opet kvarenje zubi, a nije rijedak ni neugodan zadah iz usta. U pubertetu je često i da se postane nemaran prema osobnoj higijeni pa tako i u odnosu prema zubima.

I to je razlog zašto je već od druge godine potrebno usaditi naviku čišćenja zubi. Jer ukoliko to znate otkad znate i za sebe, manja je vjerojatnost da ćete u pubertetu zanemariti i zaboraviti.

Autor: Tajana, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock