Zdravlje u četrdesetima

zivot u cetrdesetima

Žene u četrdesetima doživljavaju svoj vrhunac i osjećaju se nepobjedivo. Te fantastične godine su početak jednog dobrog razdoblja u kojem se žene trebaju posvetiti više sebi.

Osim promjena u glavi polagano se počinju događati i fizičke promjene poput usporavanja metabolizma, mišićna masa se gubi, događaju se hormonalne promjene, moguće su češće depresije i razina stresa se povećava. Neke preventivne navike vam mogu pomoći da smanjite tegobe koje nose četrdesete godine te da ostanete zdravi, vitalni i prepuni energije.

Svi znaju da je doručak najbitniji obrok u danu i od velikog je značaja za održavanje linije i i ubrzavanje metabolizma. Metabolizam je najbrži ujutro, stoga je bitno jesti na početku dana. Zdrav doručak će vam isto ublažiti želju za slatkim.

Najbolji jutarnji detoks je popiti čašu tople vode s limunom i medom i vašem organizmu ćete podariti. Zobenu kašu je također odlično jesti. Kavu nemojte piti na tašte nego je pijte iza doručka.

Spriječite nastanak osteoporoze i brinite o zdravlju kostiju povećanim unosom kalcija i vitamina D. Žene u četrdesetima trebaju unositi 1000 mh kalcija i do osamsto IJ vitamina D. Ako je moguće unosite tvari prirodnim putem kroz zdrave namirnice kao što su sjemenke, bademi, orašasti plodovi, mlijeko i mliječni proizvodi. Ako ne možete tako svakodnevno unositi hranjive tvari u organizam, preporučuje se uzimanje suplemenata.

Da bi dobili vitamin D, možete se sunčati na blagom suncu i tako ćete poboljšati vaše zdravlje. Zdravo izlaganje suncu je doista moćna terapija i ima ponekad i jače djelovanje od mnogih modernih lijekova.

Srce ima prirodnu srčanu frekvenciju gdje smireno kuca kada udahnete i sporije kada izdahnete. Ako smo pod stresom, srčana frekvencija se može poremetiti pa dolazi do povećanja krvnog tlak, nedostatka energije i stanice nam tako brže odumiru, a mi brže starimo.

Kako bi srce bolje radilo, udahnite duboko na nos, zadržite dah nekoliko trenutaka i tada izdahnite na usta. Ovakvo disanje opušta mišiće, dišne puteve, srce i krvne žile.

Autor: S. G., Foto: Stephane Bidouze/Shutterstock