Zdravlje tijekom trudnoće

ginekološki pregled
Ginekološki pregled, Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Imati zdravu trudnoću zapravo je stvar zdravog načina života. Potrebno je da redovito odlazite na ginekološke preglede i kontrole, ispravno se hranite, izbjegavate tvari koje bi mogle oštetiti fetus. Potrebno je riješiti se svih navika koje bi mogle biti opasne za djetetovo zdravlje i daljnji razvoj.

Već pri samom početku trudnoće trebali biste sastaviti popis ginekoloških kontrola, odnosno raspored redovitih odlazaka ginekologu. To je izrazito važno kako bi vaša trudnoća u svakom trenutku bila kontrolirana. Pregledi bi trebali biti sve češći kako će se vaša trudnoća razvijati.

Konzumirate li alkohol, toga biste se odmah trebali odreći. On je u današnje vrijeme najveći krivac oštećenja fetusa i kasnijih djetetovih smetnji u razvoju. Alkoholni toksini opasni su za zdravlje vaše bebe, jednako kao i za vaše. Jednak štetan utjecaj imaju i cigarete. Ovisnosti o njima izrazito se teško riješiti, ali se isplati.

Uzimate li lijekove za kronične bolesti ili protiv bolova, nemojte pretjerivati. Posavjetujte se sa svojim osobnim liječnikom kako biste potrebu za njihovim konzumiranjem sveli na najmanju moguću mjeru. Liječniku naglasite da ste trudni.

Nekoliko tjedana prije trudnoće potrebno je uzimanje folne kiseline. Ona sprječava oštećenje djetetova mozga, leđne moždine i čitavog budućeg razvoja. Ukoliko je trudnoća neplanirana i niste uzimali folnu kiselinu prije, možete je početi uzimati za vrijeme trudnoće. Najvažnije je da putem krvi dođe do fetusa.

Uvedite promjene kod svoje prehrane. Izbacite masnu, kaloričnu hranu punu negativnih tvari i zamijenite je sa mineralima. Povrće voće i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina i vitamina koji su potrebni vašem tijelu da bude snažno za vrijeme trudnoće. Jednako tako trebaju vašoj bebi da bi se što bolje razvila i ostala zdrava. Pripazite da mliječni proizvodi koje konzumirate budu nemasni.

D.Š. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock