Zdravlje reproduktivnih organa

zdravlje reproduktivnih organa

Nije potrebno posebno isticati koliko je važno zdravlje reproduktivnih organa, prilikom čega ne treba zaboraviti na prehrambene navike, sumnjive promjene na prsima i redovitu tjelovježbu. Bez obzira što mnogi savjeti vrijede samo za žene, muškarci bi isto tako trebali biti svjesni određenih promjena u tijelu.

Kako sačuvati zdravlje reproduktivnih organa?

Žene bi se morale redovito pregledavati i paziti na bradavice. Liječnici savjetuju žene svih dobnih skupina da redovito pregledavaju grudi. Bilo bi dobro da ih prvo nježno opipaju kako bi se znale koji je normalan izgled.

Muškarci bi isto tako trebali prijaviti liječniku sve izbočine, kvrge ili promjene. Posebnu pozornost treba obratiti na icjedak iz bradavica, nabiranje kože i promjene bradavica.

Postoji način kako povećati šanse da se izbjegne rak dojke. U Ujedinjenom Kraljevstvu na Sveučilištu Leeds provedeno je istraživanje na temelju kojeg se moglo zaključiti da se povećanim unosom vlakana smanjuje vjerojatnost da se oboli od raka dojke. Nikada nije bilo više važno znati koje su namirnice bogate vlaknima.

Zaključak je da zaštitna svojstva vlakana dolaze iz regulacije prerade i proizvodnje estrogena. Da bi bili sigurni da ćete u organizam unijeti 30 g vlakana, doručak bi trebao biti sadržavati hranu bogatu vlaknima, a svaki sljedeći međuobrok morao bi sadržavati voće.

Rizik od dobivanja raka dojke može se smanjiti tako da se umjesto mesa konzumira više voća i povrća. Za bolje zdravlje potrebno je okrenuti se popisu na kojem će se nalaziti namirnice bogate C vitaminom.

Da bi se zaštitili od opasnih bolesti treba paziti da se svakodnevno unose raznovrsne namirnice, koje će organizmu pružiti dovoljno vitamina, vlakana i minerala. Gljive su još jedna namirnica koja bi mogla smanjiti rizik od dobivanja raka za barem dvije trećine.

S alkoholom isto tako treba biti oprezan i ne pretjerivati s konzumacijom alkoholnih pića. Više od tri čaše vina na dan može povećati rizik.

Pored zdrave prehrane koja je neophodna za bolje zdravlje čovjeka, dobro je usmjeriti se i na druge promjene u životu. Znanstvenici su mišljenja kako redovita tjelovježba kao i kontrola tjelesne težine može umanjiti rizik od opasnih promjena na grudima. Vježbanje neće samo potrošiti kalorije, nego će pomoći smanjiti razinu estrogena.

Ako imate bolne menstruacije, možete pokušati i s prirodnim biljnim pripravcima kao što je ulje jagorčevine. Ne ublažava samo bol u prsima nego pomaže regulirati menstrualni ciklus. Konopljika je odlična jer pomaže ublažiti simptome PMS-a, snižava razinu estrogena te smanjuje bol u prsima i nadimanje.

Autor: S.Š., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock