Zdravlje probavnog sustava

zdrava hrana

Jednostavnim promjenama životnih navika može se postići optimalno zdravlje probavnog sustava te se uvelike mogu smanjiti probavne smetnje. Kako bi zdravlje probavnog sustava bilo u redu potrebno je uvesti neke smjernice.

Za zdravu probavu potrebno je jesti hranu koja obiluje prehrambenim vlaknima jer su vlakna važna za zdravlje probavnog sustava, a vlakna se mogu pronaći u sirovom povrću, orašastim plodovima, voću i cjelovitim žitaricama.

Potrebno je i tri do pet puta na tjedan jesti ribu koja sadrži omega-3 masne kiseline koje utječu na bolji rad probavnog sustava jer vraćaju ravnotežu i smanjuju upalne procese.

Bilo bi dobro i kod odabira mesa birati bezmasno meso jer komadi poput puretine, piletine i svinjetine koji sadrže manje masnoća neće teško sjesti na želudac.

Nikako nije dobro žuriti s jedenjem jer uz polako žvakanje hrane i jedenje osoba će se prije zasititi i neće pretjerati s količinom pojedene hrane. Važno je i održavati zdravu tjelesnu težinu jer indeks tjelesne mase koji upućuje na pretilost kao i nenamjeran gubitak težine mogu negativno utjecati na zdravlje probavnog sustava osobe.

Bitno je jesti često i manje obroke kako bi probava dobro funkcionirala, a potrebno je jesti oko pet manjih obroka na dan kako se ne bi prekoračio preporučeni dnevni unos kalorija.

Bilo bi dobro i kada bi se smanjio unos prerađene i masne hrane jer manje pržena i manje masna hrana koja je zasićena mastima i koja se teško probavlja smanjuje pritisak na želudac.

Savjetuje se i jesti fermentirane mliječne proizvode poput probiotika koji se nalaze u jogurtu, a koji mogu pozitivno djelovati u slučaju sindroma iritabilnog crijeva, upalne bolesti crijeva, gastroenteritisa i upalne bolesti crijeva, a mogu i popraviti rad crijeva.

Potrebno je piti puno tekućine jer je tekućina važna za sprečavanje konstipacije i ublažavanje iste, ali i za lakši prolaz hrane kroz probavni trakt. Kako bi osoba bila sigurna da pije dovoljnu količinu vode savjetuje se da uz svaki obrok popije čašu vode.

Isto tako se preporučuje suzdržavati se od cigareta i redovito vježbati, jer vježbanje pridonosi zdravlju cijelog organizma, ali i zdravlju probavnog sustava. Vježbati bi se trebalo svaki dan kako bi se popravio prirodni ritam probave i kako bi se pomoglo u kretanju hrane kroz probavni sustav.

Autor: A.Z., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock