Zdravlje očiju

zdravlje oka

Oči su jedan od najbitnijih organa na našem tijelu, bez kojih bi teško svakodnevno funkcionirali. No, ipak ljudi minimalno pažnje posvećuju svojim očima, koje su im toliko prijeko potrebne. Neke od problema sa vidom i rješenja kako si možete pomoći, donosimo u nastavku.

Suhoći oka može uvelike doprinijeti rad na računalu i suhi zrak u prostoru u kojem boravite. Rad na računalu iskušuje oči, jer se stalnim gledanjem u monitor, oči umaraju, te trepću više ne go inače, kako bi proizvele veći broj suza. Pokušajte oči zaštititi prilikom boravka pred kompjuterom, tako da uvijek nosite zaštitne naočale.

Ukoliko cijeli dan provodite pored radijatora ili pored klima uređaja, vaše oči se mogu dodatno isušiti. Iz tog razloga vide se zamagljuje, pa bi bilo dobro da u tim trenucima uvijek uz sebe imate umjetne suze, koje će vam pomoći.

Ukoliko dulje vremena gledate u neku daleku točku,  pokušajte s vremena na vrijeme odmoriti svoje oči, tako da trepnete i pogledate u neke bliže predmete, kako bi se oči odmorile.

Prilikom boravka na jakom suncu, među prašinom i dimom ili jakim svijetlom, obavezno zaštitite svoje oči, nošenje zaštinim sunčanim naočalama, sa zaštitnim filterima.

Savršen vid svojih očiju možete zadržati tako da radite vježbice za oči svakodnevno. Svaki dan možete vježbati očne mišiće, tako da pomićete oči u desnu, pa u lijevu stranu. Tu vježbicu ponavljajte nekoliko minuta, nakon čega počnite sa očima kružiti u smjeru kazaljke na satu. Tu vježbicu ponovite nekoliko puta, pa istu stvar ponovite sa očima, samo ih okrećite na drugu stanu.

Za zdravlje očiju trebate jesti sirovi kupus i mrkvu! Ukoliko vam se baš i ne jedu ove sirove namirnice, možete ih konzumirati u obliku soka. A ukoliko osjetite umor u očima, na oči stavite vrećice čaja od kamilice, pa ih ostavite nekoliko minuta na očima.

Autor: A.Z., Foto: YanLev/Shutterstock