Zdravlje iz noktiju

zdravlje ruku

Jeste li znali da su nokti i ruke ogledalo vašeg zdravlja? Kako oni izgledaju, vam je pravo pokazalo u kakvom ste zdravstvenom stanju. Čak i najmanje promjene na rukama, mogu ukazivati na pogoršanje vašeg zdravlja. Zato pratite stanje vaših šaka i ukoliko imate neke simptome koji se ne popravljaju, obavezno posjetite liječnika.

Ako vam se koža na šakama često ljušti, te je izrazito suha i sklona crvenilu i nastanku ranica, a ne boravite na hladnom i vjetrovitom vremenu, znači da možda patite od psorijaze, gljivične infekcije ili seboreičnog dermatitisa. Ukoliko vam liječnik kaže da ne patite od prethodno navedenih tegoba, onda kožu na rukama redovito mažite hidratantnom kremom koja u sebi sadrži vitamine A i E. Takva krema će stvoriti zaštitni sloj na koži, te će spriječiti isušivanjem.

Ukoliko vam se peruta kožica na jagodicama prstiju, znači da vam fali vitamina B, koji je zadužen za popravljanje oštećenja na koži, tako da potiče proizvodnju kolagena i sprječava isušivanje kože. Ako vam u organizmu fali vitamin B, trebali bi što više konzumirati namirnice kao što su avokado, ribe i gljive.

Da nemate cinka u organizmu ćete primijetiti ukoliko imate slabe nokte koji su skloni pucanju. Ukoliko vam pucaju nokti, te su vrlo slabi, obavezno u svoju prehranu uključite žitarice od cjelovitog zrna, te zobenu kašu.

Ukoliko vam nokti plave, znači da imate problema sa kisikom u organizmu, što ukazuje na problema sa organima za disanje. Mogući su i problemi sa srcem, pa ukoliko primijetite plavu boju na noktima, obavezno posjetite liječnika.

Zdravi nokte su isključivo ružičaste boje, a svaka promjena koja se na njima dogodi može ukazivati na probleme sa zdravljem ili prehranom. Ukoliko vam nokti počinju sve više bijeljeti, znači da imate problema sa jetrom, srcem ili anemijom.

Ako vam se nokti savijaju znači da vam u organizmu fali kalcija i proteina. Ukoliko imate taj problem, trebali bi konzumirati što više sardina i špinata. Ukoliko se niti nakon ove vrste prehrane stanje ne popravi, obavezno posjetite liječnika.

Autor: A.Z., Foto: Alice Day/Shutterstock