Zdrave namirnice za podizanje imuniteta

citrusno voće

Čovjek se osjeća najbolje dok je zdrav i ne mora se brinuti oko brojnih zdravstvenih tegoba kojih je danas sve više. Kako bi se uvijek dobro osjećali važno je da imate jak imunološki sustav, a to možete postići zdravim namirnicama.

Važno je da što prije usvojite navike uz koje će se povećati kvaliteta vašeg života. Imunitet je najvažniji kada je u pitanju borba s mnogim bolestima kojih danas ima puno jer čovjek ne posvećuje dovoljno vremena osnovnim životnim potrebama.

Svatko od nas ima određen imunitet, netko jači, a netko slabiji. Ono što je cilj svakome od vas je pojačati imunitet ili ga aktivirati. To možete uz konzumaciju namirnica koje u sebi imaju velik postotak važnih vitamina poput A, E i C te minerala.

Vitamine bi bilo najbolje konzumirati u njhovom prirodnom obliku, a najbolji put su određene namirnice. Trebali bi obogatiti prehranu šipkom, narančama, limunom, peršinom.

Ovdje ima najviše C vitamina koji je odličan jer pomaže u apsorpciji željeza i stvaranju kolagena. Vitamin C je važan i osobama koje su ovisne o cigaretama jer smanjuje štetno djelovanje koje na organizam ima nikotin.

Vitamin C je samo jedan od saveznika koji pomaže u borbi protiv infekcija. Osim njega tu je i vitamin E koji je odličan za podizanje energije i kada se osoba osjeća umorno. Vitamin E se nalazi u namirnicama poput orašastih plodova, lososa i svim vrstama sjemenki.

Jaja su važna namirnica jer u sebi sadrže vitamine B, B12, A i D. Osim vitamina u jajima postoji velika količina željeza, folata i selena. U sebi imaju fosfor, pantotensku kiselinu i riboflavin. Bilo bi dobro kada bi za doručak pojeli barem jedno jaje.

Cikla isto spada u skupinu zdravih namirnica za podizanje imuniteta. Radi se o korjenastom povrću koje obiluje vlaknima, fosforom, kalijem, jodom, sumporom, bromom i magnezijem.

Ne zaboravite na minerale kao što je željezo, a kojeg najviše ima u namirnicama kao što su riba, grašak, zeleno povrće riba i meso. Pojačajte svoj imunitet kako bi mogli uživati u životu neopterećeni brojnim bolestima.

Autor: S.Š., Foto: stryjek/Shutterstock