Zdrave namirnice za čišćenje organizma

matovilac salata

Nakon proteklih blagdana vaš organizam je pun štetnih tvari, zbog pretjerane konzumacije pića i jela, na koje organizam nije navikao.  Stoga ga je potrebno pročistiti što prije, a u nastavku vam donosimo koje namirnice vam u tome mogu savršeno pomoći.

Namirnice koje dokazano čiste toksine iz tijela

Prilikom čišćenja organizma trebate povećati konzumaciju brokule, koja je bogata snažnim antioksidansnim svojstvima, te jača imunitet, a može spriječiti i nastanak kancerogenih stanica. Osim zrele brokule, preporuča se konzumacija klica brokule, koja imaju blagotvorna svojstva, a koja imaju jače djelovanje na organizam i do čak 50 puta. Klice brokule možete kupiti u prodavaonicama zdrave prehrane.

Za čišćenje organizma idealni su i matovilac, blitva, kelj i zelena salata, a odlični su zato jer sadrže klorofil. Klorofil iz tijela uklanja razne vrste toksina, koji oštećuju jetru. Ovo zeleno povrće najbolje i najzdravije je jesti sirovo, jer je u tom obliku najučinkovitije. Osim sirovog povrća, možete ga još konzumirati i pripremljenog na pari, jer će se i na taj način sačuvati ljekovita svojstva.

Što se tiče napitak tokom čišćenja organizma, dobro je poznato da trebate piti puno tekućine, a kod odabira tekućine birajte samo vodu ili zeleni čaj bez šećera.

Vitamin C savršeno topi toksine, te ubrzava njihov izlaz iz tijela, pa će konzumacija naranča, limuna i ostalih agruma omogućiti izvrsnu detoksikaciju organizma. Najbolji napitak za detoksikaciju organizma je limunada bez šećera, kako šećer ne bi umanjio djelovanje vitamina C.

Jedite što više trputca! Trputac se sastoji od puno topivih vlakana, koji upijaju kolesterol i toksine. Konzumacijom trputca ćete lako i brzo izbaciti štetne tvari iz organizma. A osim svježeg trputca možete konzumirati i prah koji se konzumira dodavanjem u napitke, a koji će vam poboljšati probavu.

Ubrazno će očistiti organizam i konzumacija kupusa. Kupus djeluje na enzime u jetri, te ima jaka antikancerogena svojstva.

Konzumacijom ovih namirnica, vrlo brzo ćete pročistiti organizam, samo je bitno da ih konzumirate u velikim količinama i da ih ne kombinirate sa brzom hranom i slatkišima, jer se toga zapravo rješavate.

Foto: Alena Haurylik/Shutterstock