Zdrave masnoće

orašasti plodovi

Masti s proteinima i ugljikohidratima čine osnovu naše prehrane, a vrlo su neophodne za razvoj. Masti su kombinacija nezasićenih i zasićenih masnih kiselina. Nezasićene masti imaju dvostruku vezu dok zasićene masne kiseline imaju jednostruku vezu između atoma ugljika u molekuli. Loše masti sadrže trans masne kiseline ili pretežno zasićene kiseline. One uzrokuju debljanje i dijabetes, mogu biti kancerogene, podižu razinu lošeg kolesterola i bolesti žila i srca.

Gdje se nalaze zasićene masne kiseline? Zasićene masne kiseline se nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla kao što su mliječni proizvodi, meso i jaja, a zastupljene su i u nekim biljnim proizvodima kao što su kikiriki i kokos.

Trans masne kiseline se nalaze u prženoj i prerađenoj hrani kao što su kokice i čips, a kancerogene su i dižu razinu kolesterola. Dobre masti spuštaju razinu kolesterola, dobro utječu na mozak, pomlađuju kožu, poboljšavaju krvožilni sustav, čine kosu sjajnijom i reguliraju san.

Dobre masti se nalaze u biljnim proizvodima, ribi i orašastim plodovima, a izvori nezasićenih masnih kiselina su razne ribe, ulja i orašasti plodovi.

Nezasićene masne kiseline se dijele na višestruke i jednostruke, a obično se nalaze u ribi dok je najveća koncentracija višestruko nezasićenih kiselina u orašastim plodovima i avokadu.

Ako osoba ne voli jesti ribu može se i dalje zdravo hraniti jer jednostruko nezasićene masti se u metabolizmu pretvaraju u zasićene kiseline.

Zasićene masti su svinjska mast i maslac koji pri sobnoj temperaturi ostaju u krutom stanju, a masti koje na sobnoj temperaturi ostaju u tekućem stanju su nezasićene masti poput lanenog ulja i maslinovog ulja.

Potrebno je u prehranu uvrstiti što više namirnica koje sadrže dobre masti, a loše masti koristiti u što manjim količinama jer se s njima ne smije pretjerivati.

Uvijek je potrebno prednost davati hladno prešanom ulju koje nije termalno obrađeno i koje nije izgubilo zdrave sastojke. Ako osoba misli kako nije konzumirala dovoljno dobrih masti savjetuju se dodaci prehrani s Omega-3 masnim kiselinama, biljnog i ribljeg podrijetla koji će pomoći nadoknaditi dobre masti.

Zdrave masnoće neophodne su u zdravoj prehrani jer utječu na zdravlje srca i krvnih žila, čuvaju elastičnost krvnih žila i pomažu ih održati zdravima i bez nakupljenog plaka.

Autor: A.Z., Foto: Africa Studio/Shutterstock