Zdrave grickalice – to stvarno postoji

bademi u zdjeli

Napokon je došlo vrijeme da sjednete pred televizor i opustite se uz vama najdraži film, seriju ili neku poučnu emisiju. Još vam samo nedostaje zdjela prepuna grickalica jer bez njih doživljaj gledanja televizije nije potpun. Jeste li razmislili o zdravim grickalicama?

Vrijeme je da napustite nezdrave navike i odustanete od čipsa, smokija i ostalih sličnih namirnica koje neće doprinijeti boljem zdravlju, a kao rezultat će uslijediti negativne posljedice koje ćete kasnije osjetiti. Zdrava i uravnotežena prehrana vaš je put prema boljem načinu života.

Svaka promjena mora započeti sa svakodnevnim navikama koje su se dosada oslanjale na hranu koja u sebi nije imala dovoljno vitamina i minerala. Vaše prehrambene navike odsada moraju biti oslonjene na namirnice ispunjenje vrijednim sastojcima, koji su od velike važnosti za normalno funkcioniranje organizma.

Zdrave grickalice mogle bi biti pravi dodatak zdravoj prehrani, pa tako svaki put kada poželite pojesti malo čipsa posegnite radije za orašastim plodovima, čipsem od kelja, kukuruznim kokicama i pečenim slanutkom.

Vjerojatno vam je teško zamisliti da umjesto smokija pojedete malo slanutka, ali kokice vam nisu tako nepoznate. One moraju biti od cjelovitog zrna, a izbjegavajte one koje su pripremljene za mikrovalnu. Najbolje ih je ispeći na tavi s malo ulja, a odlične su jer smanjuju rizik od bolesti krvožilnog sustava.

Pored kokica tu su i orašasti plodovi koji su ukusni i ljekoviti. Oni produžuju život, sprječavaju mnoge bolesti te poboljšavaju pamćenje. Dobri su i za jačanje imuniteta. Bogati su antioksidantima koji pomažu u sprječavanju raka, a osim toga u sebi imaju puno vitamina B i E te omega 3 masne kiseline.

Bez obzira što prirodnose povećanom unosu kalorija, orašasti plodovi su odlični jer smanjuju mogućnost pojave moždanog udara. U sebi imaju mnoštvo vlakana i dulje će vas držati sitima.

Pečeni slanutak je isto bogat vlaknima i pridonosi boljem zdravlju probavnog sustava, a čips od kelja je bogat antioksidantima i omega 3 masnim kiselinama. Odaberite vama najdražu grickalicu i uživajte u dobrom društvu konzumirajući samo zdrave namirnice.

Autor: S.Š., Foto: simoly/Shutterstock