Zdrava trudnoća

Tijekom trudnoće ne možete se potpuno zaštititi od bakterija i opasnosti koje vam prijete, ali možete poduzeti neke određene korake da biste smanjili rizik od izloženosti. Štititi svoje zdravlje za vrijeme trudnoće važno je zbog mnogih razloga, a ponajviše zbog kasnijeg zdravstvenog stanja, odnosno rasta i razvoja vašeg djeteta.

Često perite ruke, osobito ako radite ili ste okruženi ljudima koji imaju prehladu ili gripu. Ne rukujte se i ne ljubite s nekim tko je bolestan. Vaš je organizam sad oslabljen i svaki manji virus mogao bi štetiti fetusu. Imate li stariju djecu, a ona su bolesna, izbjegavajte ljubljenje u lice, jesti i piti iz istih tanjura, šalica i služenje istim priborom za jelo.

Jedite što zdraviju hranu bogatu vitaminima, mineralima, bjelančevinama i proteinima. Tu se ponajprije ubraja voće, povrće, nemasni mliječni proizvodi, cjelovite žitarice i riba. Izbjegavajte sirovu hranu, a prije jedenja voća pobrinite se da je dobro oprano. Važno je da znate da sad jedete za dvoje i sve što konzumirate, zapravo konzumira i vaša beba.

Ukoliko pušite ili pijete alkoholna pića, za vrijeme trudnoće to je izričito zabranjeno. Takve štetne tvari mogu uzrokovati porođajne mane i usporen razvoj djeteta. Važno je da svoj imunološki sustav održavate što zdravijim jedući balansiranu hranu, umjereno vježbajući i zadržavajući stres na što nižoj razini.

Naime, fetus odmah osjeti ako je u okolini prisutan stres i neugodna atmosfera. To se uvelike odražava na njegovo zdravlje, a ujedno na cijeli tijek trudnoće. Kod povećane razine stresa kod trudnice, mnogo češće dolazi do komplikacija kao što su bolovi u trbuhu, vaginalno krvarenje te prijevremeni trudovi i porod.

Autor: D.Š., Foto: Lisa A/Shutterstock