Zdrava trudnoća – savjeti i preporuke

trudnica u prirodi
Trudnica u prirodi, Foto: kubais/Shutterstock

Trudni ste ili samo razmišljate o osnivanju obitelji, sigurno se velik dio svog vremena zapravo pitate što sve možete učiniti kako bi sebi i djetetu priuštili samo najbolje. Naravno da sve trudnice razmišljaju o tome kako da si osiguraju zdravu trudnoću. Slijedi nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Pazite da težina za vrijeme trudnoće bude prikladna vama, odnosno da odgovara vašoj težini tijela. Nikako se nemojte povoditi za tim da treba jesti za dvoje. Jedite normalno, uostalom pokazalo se kako je dovoljno svega 300 kalorija dnevno za vrijeme trudnoće.

Nastojte izbjegavati svu hranu koja pored sebe ima oznaku juk food, a tu se prije svega misli na namirnice bogate soli, šećerom i velikom količinom nezdravih aditiva. Pokazalo se kako konzumiranje ovakve hrane može rezultirati pojavom dijabetesa te drugih zdravstvenih problema.

Vodite računa da u sebe unosite oko 400 mcg folne kiseline. Ako niste znali upravo je ona od presudne važnosti za vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe, jer ima veliku ulogu kod razvoja stanica i formacije tkiva.

Izbjegavajte alkohol, jer je utvrđeno kako alkohol utječe na posteljicu preko krvotoka. Može se dogoditi da se dijete rodi puno manje te sa mentalnim i fizičkim oštećenjima.

Dajte svome tijelu san za kojim žudi. Hormonalne promjene u vama i rast bebe uzrokuju da vam je potrebno puno više sna, posebno u prvom tromjesečju.Odbijte zabrinjavati se.

Visoka razina stresa i straha može uzrokovati prerani porođaj, ili malu težinu djeteta pri porodu. Za borbu protiv brige i straha, upotpunite se znanjem o porođaju, meditirajte, te zamolite prijateljice da svoje “horor priče” zadrže za sebe.

Svakodnevno odvojite barem 30 minuta za vježbanje. Šetnja, plivanje, joga, sve su odlični izbori. Vježbanje smanjuje stres i pridonosi boljem zdravlju i lakšem porođaju.

Morate imati najmanje 25 mg DHA (docosahexaenoic acid) svakog dana u prehrani tijekom trudnoće. (Neki čak stručnjaci preporučuju i do 240 mg dnevno.) DHA je omega-3 masna kiselina odgovorna za razvoj mozga. Ta esencijalna masnoća pokazala se i odgovornom za povećanje rezultata na dječjim testovima inteligencije.

Pijte najmanje 8-12 čaša vode dnevno. Voda čini 75 % tkiva mišića, a ako dehidrirate samo 1 do 2 % vaše tjelesne težine može doći do pogoršanja u mentalnoj i tjelesnoj funkciji.

Budite odani odlascima na liječnički pregled u ranom stadiju trudnoće i redovito nakon nje. Pratite liječničke savjete vama, jer svaka žena je drugačija. Nemojte se stiditi postavljati pitanja, jer što više saznate i shvatite o trudnoći i porodu, to ćete biti i opušteniji i pouzdaniji.

Foto: kubais/Shutterstock