Zdrava prehrana u trudnoći

priprema obroka

Bez obzira bili trudni ili ne morali bi pripaziti da se zdravo hranite i da svakodnevno u svoj organizam unosite namirnice koje obiluju vitaminima, vlaknima i mineralima. Zdrava i uravnotežena prehrana morala bi biti primarni cilj svakog čovjeka.

Trudnice bi posebno trebale pripaziti na ishranu i izbjegavati sve one namirnice zbog kojih se mogu loše osjećati i tako izazvati probleme u trudnoći. Kako bi se dijete moglo normalno razvijati bez ikakvih komplikacija, vi se morate potruditi da mu pružite sve potrebno.

Nažalost pokazalo se da se među najukusnijim namirnicama nalaze one koje u sebi sadrže veliku količinu konzervansa i drugih štetnih sastojaka. Toga ima najviše u hrani koja se priprema u restoranima brze prehrane te u polugotovim proizvodima za kojima mnogi posežu, jer nemaju vremena spremiti normalan obrok.

U hrani možete uživati i ako je ona zdrava, a za to će se pobrinuti određene namirnice koje su kao stvorene za sve buduće mame. Volite li jesti grickalice? Izbjegnite čips i sve ostale nezdrave grickalice i posegnite za orašastim plodovima, sušenim voćem i cjelovitim žitaricama.

Ovako svaki dan vaš organizam može dobiti potrebnu količinu minerala i vitamina. Potrudite se da svaki dan imate zdrav obrok i zato ne bi bilo loše kada bi uz sebe uvijek imali malo orašastih plodova.

Trudnice se mogu počastiti i sirom s manjim udjelom masnoća, a među boljima je kravlji sir koji u sebi ima dovoljno kalcija i proteina. Nećete pogriješiti ako iskombinirate sir s nekoliko orašastih plodova ili malo sušenog voća.

Svaki dan se možete počastiti s malo grožđica koje se smatraju odličnom namirnicom jer u sebi imaju mnogo željeza, kalija i vlakana. Bilo koji obrok možete začiniti sa sokom od naranče s kojim vaš organizam dobiva dovoljnu količinu vitamina C.

Ne zaboravite na voće koje je važno jer u sebi ima dovoljnu količinu vitamina. Ako ste jedni od onih koji ne vole jesti voće, uvijek možete napraviti prirodni sok u sokovniku i svaki dan uživati u egzotičnim okusima.

Autor: S.Š., Foto: leedsn/Shutterstock