Zdrava prehrana starijih osoba

prehrana za starije

Osobe treće životne dobi posebno bi trebale pripaziti na prehranu jer se tako može spriječiti nastanak bolesti i produžiti životni vijek. Zrela dob često pati od nedostatka minerala i vitamina zbog neprimjerenog načina prehrane, a to je sve povezano s brojnim zdravstvenim tegobama. Spriječite simptome i bolesti na vrijeme i uživajte u zreloj dobi jer i ona ima svoje brojne prednosti.

Neadekvatnom prehranom dolazi i do sve učestalijih i izraženijih simptoma bolesti. Neprimjerena prehrana povezana je s bolestima srca i krvnih žila, događaju se česti prijelomi zbog nedostatka kalcija, poremećaji rada bubrega, bolesti oka te depresija i promjene raspoloženja. Starije osobe obično pate od nedostatka vitamina skupine B ( B1, B6 i B12 ) te vitamina D, a od minerala nedostaju im obično cink i željezo.

Prehrana osoba treće životne dobi trebala bi se manifestirati unosom hrane koja će vam dati energiju i potrebne hranjive tvari. Unosite velik broj zdravih ugljikohidrata i masti, a unos bjelančevina neka bude u dnevnom omjeru do 30 %. Posegnite za hranom bogatom vitaminima B12 i D te folnom kiselinom i mineralima kao što su magnezij i željezo.

Osobama starijim od 60 godina smanjuje se i dnevna energetska potreba pa smanjite unos kalorija. Pripazite da vam se prehrana temelji na bolestima ako postoje neke. Pijte puno tekućine, bar 1,5 litara vode dnevno.

Unosite sve vrste integralnih žitarica, bijelo i nemasno meso, obrano mlijeko i mliječne proizvode kao što su posni kravlji sir. Konzumirajte sve vrste voća i povrća. Od masti i ulja koristite maslinovo, laneno i sezamovo ulje i jedite puno orašastih plodova da zadovoljite unos omega 3 masnih kiselina. Preporučuju se mesne i povrtne juhe blago zasoljene. Počastite se ponekad i desertom, ali pripazite da njime ne unesete velike količine šećera. Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa je pravi izbor za vas! Možete također jesti jogurte, voćne sorbete ili sladolede.

Liječnici su došli do zaključka da se velika većina bolesti kod starijeg pučanstva događa upravo zbog prehrane. Proces starenja sam po sebi djeluje na fizičko i psihičko stanje osobe. U tijelu se događaju brojne promjene, a neke od njih koje možete zasigurno prvo primijetiti na sebi su višak masnog tkiva i gubitak mišićne mase. Prilagodite prehranu i izbjegnite boljke koje pogađaju osobe treće životne dobi.

Autor: M.L., Foto: Martina Ebel/Shutterstock