Zdrava i ukusna hrana za trudnice

trudnički trbuh

Svatko od nas voli uživati u ukusnoj hrani koja je jednostavno dar prirode. Ipak, dosta velika količina tako ukusne hrane najčešće nije dar prirode i često je puna konzervansa te ostalih štetnih sastojaka koji nisu dobri za naše zdravlje te bi upravo takvu hranu trudnice trebale izbjegavati.

Donosimo vam neke primjere ukusne i zdrave hrane kako bi trudnice svoj trudnički dio života provele u što zdravijem i ljepšem okruženju i kako bi bile u potpunosti sigurne u svoje zdravlje i zdravlje svoga djeteta.

Na prvo mjesto ćemo s razlogom navesti voće koje osim što je ukusno, u sebi sadržava brojna hranjiva svojstva koja su važna za očuvanje zdravlja cijelog metabolizma.

Nakon kvalitetnoga obroka, trudnicama se preporuča što češće uzimanje voća koje bi trebalo biti u ponudi tokom cijeloga dana. Većina trudnica ima potrebu za stalnom konzumacijom hrane, pa bi bilo odlično kada biste umjesto rafiniranih namirnica u vaš organizam unosili zdravu hranu.

Svježe voće možete kupiti u gotovo svakoj trgovini te ga držati i hladnjaku i nasjeckati prema potrebi kada vam dođe želja za hranom. Isto tako, ako vam se ne da trošiti vrijeme na sjeckanje, već nasjeckano voće možete pronaći u plastičnim posudicama koje su dostupne u trgovini.

Umjesto zašećerenih i preslanih grickalica i slatkiša radije se odlučite na zdravije grickalice poput lješnjaka, badema, oraha i pistacija. Ovakvi orašasti plodovi su bogati vitaminima, i zdravim masnoćama te mineralima koji su tako prijeko potrebni u trudnoći.

Za pravilno čuvanje tokom dana, držite ih u zatvorenoj plastičnoj vrećici kako se ne bi posušili i izgubili hranjiva svojstva.

Zdrave grickalice uvijek imate pri ruci, npr. na radnom stolu kako biste si omogućili zdravi i brzi obrok.

U trudnoći je bitno da tijelo ima dovoljno vitamina C jer se brže gubi pošto i djetetu treba određena doza za pravilan rast i razvoj.

Omogućite si svakodnevno svježeg soka od naranče kojem je glavni sastojak upravo vitamin C.

Trudnice često imaju problema sa zatvorom i lošom probavom. Pomoću jogurta unormalite svoj probavni sustav te se istovremeno zaštitite od loših bakterija i gljivičnih infekcija.

Autor: A.B., Foto: Zholobov Vadim/Shutterstock