Zdrava hrana za večeru

pečene tikvice

Vjerojatno znate da večeranje u kasnim večernjim satima nije poželjno niti zdravo zbog mogućnosti nakupljanja kilograma. Metabolizam se, kako se bliži odlazak na spavanje, usporava te se preporučuje čak i izbjegavati obrok u večernjim satima. No, što ako vam se dogodi da ste uistinu gladni i tako ne možete zaspati?

Iako stručnjaci na temelju brojnih dosadašnjih istraživanja sugeriraju da se obroci u kasnim večernjim satima izbjegavaju zbog toga što se tijekom noći metabolizam usporava, postoji zdrava hrana koju možete jesti i to dva do tri sata prije odlaska na spavanje. Bitno je samo da vaš obrok ne sadržava više od 25 posto od ukupne količine kalorija koju konzumirate tijekom cijelog dana.

Neka se vaša zdrava večera sastoji od manje kiselina. Izbjegavajte meso, mliječne proizvode, žitarice i obroke od škroba. Ako običavate jesti mliječne proizvode u kombinaciji sa pšenicom, preporučuje se da to ipak izbjegavate. Pšenica će usporiti probavu. Isto tako, nemojte jesti voće jer bi radi njega mogli imati problema s probavom.

Umjesto toga, dobar izbor su ječam, leća, proso i integralna riža. Ove namirnice bogate su vlaknima i imaju niži postotak proteina što će ubrzati proces probave.

Uvrstite u zdrav večernji obrok mnogo povrća, bilo svježeg ili lagano kuhanog. Brokula, tikvice, šparoga, mrkva i špinat su odličan izbor! Osim što imaju antikancerogeno djelovanje, ove namirnice bogate su vitaminima i mineralima. Dobre su za probavu, ali i za zdravlje cijelog organizma.

Spriječit će i razne druge bolesti kao što su bolesti srca i krvnih žila, usporit će starenje, ali i smanjiti stres. Sadrže veliki broj antioksidansa što će spriječiti negativan utjecaj slobodnih radikala. Jedite uz povrće i ribu, a nju slobodno začinite s nekim od ljekovitih začina.  Osim što će vašem jelu dati fin okus, njime ćete unijeti u tijelo i mnoštvo zdravstvenih blagodati.

Bitno je da pripazite i na količinu. Nemojte se previše najesti jer ćete tako i teže zaspati. Tijelo je sporije, hrana se sporije probavlja pa je važno ne opteretiti ga. Bitno je veću količinu hrane konzumirati tijekom dana kada je tijelu potrebno više energije da bi izvršilo sve radne zadatke.

Nemojte ni gladovati jer to nije rješenje. Moglo bi vam se dogoditi da vam usred noći padnu tlak ili šećer, da se probudite slabi i malaksali i da radi toga ne možete zaspati. Time će se metabolizam i dodatno usporiti što će rezultirati nakupljanjem kilograma. Držite se ovih savjeta i večerajte bez straha.

Autor: M.L., Foto: yamix/Shutterstock