Zdrava hrana za bebe

hrana beba

Od mnoštva zdravih namirnica za djecu, poneke se izdvajaju od ostalih količinom minerala i vitamina koje sadrže, te jednostavnošću pripreme. Koje su to namirnice, donosimo u nastavku.

Leća je prva namirnica koju treba izdvojiti kao zdravu namirnicu za male bebe, jer je puna bjelančevinama koje su im prijeko potrebne, a kombinirati ju možete sa rižom i mješanim povrćem, te začinima po izboru. Origano i bosiljak su idealna kombinacija sa lećom, a daju djetetu zdrav obrok. Naravno leća treba biti dobro kuhana prije posluživanja.

Borovnice su toliko zdrave, a odlične su za urinarni trakt bebe i oči. Od listova borovnica možete napraviti sokove i čajeve, a konzumacijom ljekovitih plodova borovnice djetetu ćete u organizam unijeti vitamine B,C i E, te željezo. Plodove borovnica možete poslužiti tako da ih prethodno stavite u pećnicu na 10-ak minuta i pečete ih na 180 stupnjeva. Gotove borovnice stavite u blender i pomiješajte sa jogurtom i bananom.

Ako vašu bebu muče problemi sa zatvorom, suhe šljive bogate vlaknima će itekako pomoći. Poslužite ih svom djetetu tako da ih pomiješate sa jabukama ili žitaricama, ili od njih napravite pire.

Buča je slatka, pa ju djeca vole jesti, a puna je vitamina A i C. Pripremiti ju možete tako da ju prerežete na pola i očistite od sjemenki, pa ju stavite u pećnicu da se peće sve dok ne poprimi smećkastu boju. Pečenu buču izvadite i od pečenog mesa napravite kašicu.

Vrlo zdrava je i brokula koja je puna kalcija, različitih biološko aktivnih sastojaka i vlakana. Zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje, brokulu trebate posluživati svojoj bebi što češće, a pripremiti ju možete na način da ju skuhate i pomiešate sa rižom u hranjivu kašicu.

Sve ove namirnice su vrlo bogate hranjivim sastojcima koji su prijeko potrebni djetetu da bi se pravilno i zdravo razvijalo, pa ih pokušajte imati u dnevnom meniu što češće.

Autor: A.Z., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock