Zdrav život za zdravo starenje

uravnotežena prehrana

Kako biste osigurali zdravlje za sve dobi svoga života, pa tako i onu stariju, potrebno je što ranije uvesti u svoj život zdrave navike. Starija dob za sobom nosi neka fizička ograničenja, no treba je prihvatiti kao dio života koji nosi nove radosti i prilike.

Kako biste što dulje očuvali dobar imunosni sustav i zadovoljavajuće funkcioniranje stanica, što prije započnite sa zdravim načinom života.

Zdrava prehrana

U zdravom načinu životu veliku ulogu zauzima raznolika i uravnotežena prehrana. Takva prehrana uključuje integralne žitarice, svježe i suho povrće, plodove mora, mliječne proizvode,te mnogo povrća, naročito mahunarki.

Bitan sastojak zdrave prehrane su i nezasićene masne kiseline omega-6 i posebno omega-3, koje se nalaze u maslinovom ulju, te ulju repe ili oraha.

Ovakva prehrana ne podrazumijeva hranu bogatu zasićenim mastima (maslac, masno meso, suhomesnate proizvode, vrhnje i pržena jela), ili veoma slanu prehranu (konzerve, hamburgeri, gotova jela, suhomesnati proizvodi).

Svakako bi trebalo izbaciti ili minimalizirati jednostavne šecere, jer oni izazivaju brzi uspon i pad energije te stvaraju mučnine i loše osjećaje. To su redom kolači, sladoledi, industrijski proizvodi i sokovi.

Što se tiče unosa tekućine, pijte obilno, oko 1,5-2 litre vode na dan, prirodne sokove i čajeve. Stimulativna pića i alkohol treba izbjegavati, što nije potrebno posebno naglašavati. Isto tako, u nepoželjno ponašanje spada i pušenje!

Zdrave navike

Kako biste se osjećali dobro i dali organizmu potrebnu snagu za svakodnevnicu, potrebno je naspavati se. To podrazumijeva 7 do 8 sati dnevno. Spavajte uz otvoren prozor, kako bi zrak nesmetano kolao te na taj način udišete zdrav i svjež zrak koji hrani mozak.

Tjelesna aktivnost prijeko je potrebna. 20 minuta brzog hoda, šetnje ili vožnje bicikla je dovoljno da vaš organizam ostane vitalan i vaše kosti zdrave i funkcionalne.

Ne kaže se uzalud “Zdrav duh u zdravom tijelu”, stoga nipošto nemojte zanemariti svoj duh. Učite, čitajte, igrajte igre, razgovarajte te se družite i krečite u različitim krugovima. Osim što ćete se osjećati bolje i zadovoljnije, na taj način ćete očuvati primjereno funkcioniranje mozga.

Autor: Tajana, Foto: Africa Studio/Shutterstock