Zdrav i uravnotežen obrok

uravnotezena prehrana

Hrana koju unosite u organizam, količina hrane i kombinacija namirnica koje unosite u tijelo imaju učinke na vaše tjelesno zdravlje, bila riječ o mršavljenju ili debljanju. Prehrana se treba shvatiti kao strategija. Možda se čini komplicirano, no bez uzrujavanja. Nije!

Ako vam je stalo do estetike, zdravlja, postignuća ili do zadovoljstva, trebali biste usvojiti pojam uravnotežene prehrane. Kako bi osigurali zdravlje naših kostiju, naših organa i to najvažnije -srce te svih ostalih tkiva, moramo biti sposobni uravnotežiti svoje obroke.

Kako bi tijelo dobro funkcioniralo, osigurajte tijelu skup raznovrsnih elemenata. Poboljšati zdravlje i ljepotu nećete uz čudesne namirnice i čarobne tablete. To zaboravite! Za pozitivne promjene i zdrav izgled, te dobar rad srca slijedite navedene savjete.

Što obrok mora sadržavati

Oko 100 grama mesa ili 150 grama ribe. Potrebna je velika količina različitog povrća i to najmanje tri vrste povrća u jednom obroku. Možete jesti rižu, tjesteninu i škrobno povrće, čak i malo kruha. Jogurt je dozvoljen, ali sa smanjenim udjelom masnoće. Možete pojesti jednu ili dvije voćke. Pripremate li hladna jela koristite ulje repice ili soje i maslinova za topla jela. Hranu nemojte peći na masti poput maslaca, margarina ili suncokretovog ulja.

Ako ipak poželite peći meso i ribu na tavi, pecite u tavi kojoj je potrebno minimalno masnoće kako se meso ne bi zalijepilo. Možda će okus mesa na taj način biti manje zanimljiv, no srce će vam biti zahvalno.

Želite li smršaviti, jedite sve obroke, ali ih postepeno smanjujte u svakom obroku. Bitno je da redukcija hrane ide postepeno kako organizam ne bi blokirao proces mršavljenja i onda će vam biti puno teže skinuti kilograme.

Može vam se dogoditi ako naglo prestanete jesti, i ne vidite željene rezultate pa se vratite na stari režim prehrane, i ono malo kila što ste možda izgubili, naglo ćete vratiti i dobiti još! To svakako nije efekt koji želite postići. Stoga, doista je bitno imati uravnoteženu prehranu kako biste uvijek bili zadovoljni svojim zdravljem i odrazom u ogledalu.

Autor: S. G., Foto: Dream79/Shutterstock