Zbog čega se stalno osjećamo umorno

glavobolja

Sigurno vam se nekoliko puta dogodilo da ste odjednom osjetili veliku količinu umora, a niste znali zašto. Ako neprekidno osjećate umor možda je vrijeme da posjetite liječnika i otkrijete kakvu vam poruku šalje vaše tijelo. Zbog čega se stalno osjećamo umorno?

Kao jedan od razloga zašto neprekidno osjećate umor može biti manje ili više željeza. Poznato je kako manjak željeza dovodi do osjećaja iscrpljenosti i umora popraćeno neprekidnom glavoboljom. Ali jeste li znali da i povišena količina željeza može imati isti učinak?

Tijelo da bi se riješilo viška željeza počinje koristiti vitamine i minerale te preostale izvore energije ostavljajući tako malo prostora za normalan rad organizma. Rješenje za ovaj problem dolazi u obliku namirnica kao što su mahunarke, crveno meso, cikla, jetrica i orašati plodovi.

Spomenute namirnice u sebi imaju puno željeza, a kako bi bili sigurni da nećete pretjerati s količinom, bilo bi najbolje otići kod liječnika i izvaditi krv. Tako ćete najbolje znati koliko željeza imate i jeste li u kategoriji onih koji imaju premalo ili previše željeza.

Vitamin B12 jedan je od važnijih vitamina koje morate neprekidno unositi u organizam. Njegova uloga je da proizvodi crvena krvna zrnca, a osim toga odgovoran je za normalan rad neurona. Nedostatak spomenutog vitamina može dovesti do umora i malaksalosti. Vitamin B12 možete naći u namirnicama životinjskog porijekla.

Svaki završetak radnog dana kao rezultat daje nakupljenu količinu stresa koju nekako treba izbaciti van iz organizma. Najgore što možete učiniti je odmah leći pred televizor, a umor će se sve više povećavati. Najbolje bi bilo izdvojiti malo vremena i prošetati po naselju.

Jeste li znali da neodstatak tekućine u tijelu može izazvati glavobolje? Prema provedenim istraživanjima došlo se do saznanja kako osim glavobolje nedostatak tekućine dovodi od umora i promjene raspoloženja. Pijte što više tekućine.

Slijedite upute koje su navedene i osjećajte se bolje. Važno je znati prepoznati znakove koje vam organizam šalje i reagirati na vrijeme. Sve ono što možete riješiti sami, učinite to, a za sve ono za što vam je potrebna pomoć liječnika, znate što ćete napraviti.

Autor: S.Š., Foto: Andresr/Shutterstock