Zbog čega se debljamo

zdrava i nezdrava-hrana

Jeste li se ikada zapitali zašto se debljate i zašto se kilogrami uporno vraćaju? Odgovor leži u svakome od nas, a razloga ima mnogo. Bilo bi dobro početi s medicinom i medicinskim uzročnicima, a među kojima se izdvaja hormon štitnjače.

Hormon štitnjače ovdje ima veliku ulogu, a on se odnosi na dva stanja koja osoba može imati, jedno je hipotireoza ili usporeni metabolizam koji dovodi do povećanja tjelesne težine, a drugo je hipertireoza koja može dovesti do smanjenja broja kilograma.

Na kilažu čovjeka može utjecati i hormon štitnjače, a što se opet može regulirati usvajanjem zdravih životnih navika i kontroliranjem svega onoga što unosite u svoj organizam.

Ipak hormon štitnjače utječe na samo jedan dio populacije i nije objašnjenje za sve one koji imaju problema s viškom kilograma. U posljednje je vrijeme zabilježen porast osoba koje imaju problema s debljinom.

Osim hormona štitnjače koji se može regulirati hormonskom terapijom u obliku odgovarajućih tableta, tu je još jedan faktor koji se smatra glavnim krivcem za debljinu kod najvećeg dijela populacije.

Radi se o velikim količinama inzulina u krvi koje dovode do nakupljanja kilograma. Manja količina inzulina omogućuje bolje sagorijevanje masnoća zbog čega dolazi do mršavljenja. Sve dolazi od prehrane koja obiluje ugljikohidratima poput šećera i škroba. To su namirnice poput krumpira i peciva od bijelog brašna.

Sve se te namirnice razgrađuju na glukozu koja se potom apsorbira u krvotok. Na taj način se podiže razina šećera i odmah se iz gušterače izlučuje inzulin koji uklanja šećer iz krvi, a drugi se dio pohranjuje u masnim stanicama kao zaliha energije koja će zatrebati kasnije.

Kao rezultat se svaki put javlja glad i ponovna potreba za ugljikohidratima koji daju energiju, a kada se ponovno konzumiraju, tijelo opet pohranjuje energiju u obliku masnih naslaga i tako priča nikada ne prestaje.

Stručnjaci su bili složni u jednom, a to je da čovjek uvelike utječe na količinu inzulina u krvi prema odabiru hrane koju konzumira. Zato se svima koji imaju problem s viškom kilograma preporuča unos manje količine ugljikohidrata što sigurno dovodi do mršavljenja.

Pokušajte utjecati koliko možete na sve ono što se događa u vašem organizmu kako kasnije ne bi imali zdravstvenih problema i kako bi bili zadovoljni svojim izgledom. Ne čekajte nego reagirajte odmah.

Autor: S.Š., Foto: Poznyakov/Shutterstock