Završje, slikovito malo mjesto u Istri

završje
Završje, Foto: Biloslavof/Wikimedia

Od lijepog Motovuna u kojem se ulice spiralno spuštaju niz brežuljak poput pužje kućice krenite dolinom rijeke Mirne. Slijedite li ravnu cestu dolazite do naselja Livada poznatog po sjajnim i aromatičnim tartufima nakon čega će vas vijugava cesta uspeti do naselja Oprtalj.

Čempresi će vas ispratiti iz Oprtlja, poželjeti vam sretan put i uputiti vas putem Završja. Ovaj gradić smjestio se na bežuljku visokom 240 metara. Ovo je malo sakriveno mjesto sa samo nekoliko desetaka stalnih stanovnika i smjestilo se uljuljano između doline rijeke Mirne, koju njeno ime dobro opisuje, i susjedne visrovani na kojoj se nalaze veća naselja Oprtalj i Grožnjan.

U središtu mjesta ponosno se uzdiže četverokutni zvonik, a oko njega se granaju male kamene uličice. Zavrtimo li vrijeme unazad možemo osjetiti koliko su drugačije stvari izgledale prije nekoliko stoljeća kada su se mase ljudi gurale i glasno dovikivale na ovim, sada izlizanim, kamenim ulicama.

Želite li se doista odmoriti i vidjeti nešto neobično i neiskvareno komercijalnim pobudama i željom za turisitičkim novcem, upravo Završje je ono što ste tražili. Ovo će se mjestašce posebice svidjeti onima koji su umorni od organiziranih turističkih izleta i poznatih ruta.

Nesmetano ćete moći prošetati ulicama uz koji nezainteresirani pogled stanovnika koji su odlučili ostati kada je nakon Drugog svjetskog rata uslijedilo masovno iseljavanje stanovništva. Bršljan je sada postao jedini prijatelj mnoštva starih kamenih kuća koje se u tišini naginju prema prolaznicima i pričaju svoje priče.

Iako je ovo mjesto dakako podcjeneno na turističkoj mapi i čini nam se da je vrijedno vidjeti romaničke i gotičke kuće i crkve, ipak je istovremeno moguće da bi navala turista uništila duhove prošlosti koji šeću ovim kamenim uličicama. Naselje bi izgubilo svoj šarm i postalo samo još jedno mjesto na kojem se je potrebno poslikati kako bismo kasnije mogli prijateljima pokazivati fotografije. To nije način na koji ćete doživjeti pravo Završje.  Tiha šetnja između bršljana uz zvuk odzvanjanja koraka na kamenu i misli koje slobodno lutaju ono je najljepšše što Završje ima za ponuditi.

 Autor: L.K.  Foto: Biloslavof/Wikimedia