Zaustavljanje starenja organizma

kako zaustaviti starenje

Znanstvenici diljem svijeta svakodnevno pokušavaju dobiti odgovor na pitanje gdje se nalazi i kako otkriti eliksir mladosti. Kako vratiti izgubljenu mladost? Ipak, vjerojatnije je da će naći odgovor kako ublažiti ili odgoditi proces starenja nego kako starom organizmu vratiti mladost.

Već su došli do nekih novih spoznaja koje vjerojatno utječu na starost, a to su:

1. Hormonska ravnoteža

Starenjem i broj hormona u organizmu opada, te tako postoje i određeni hormoni koji utječu na starost. Moguće je da će se u budućnosti oni pokušati nadoknaditi injekcijama.

2. Antioksidansi

Oni igraju ključnu ulogu kod usporavanja starenja organizma. Ovdje se pokazao jako bitan vitamin E.

3. Antitijela

Zaštita organizma se s vremenom smanjuje. Antitijela se starenjem gube, a raste broj autoantitijela. Zdravo tkivo stari ili postaje bolesno. Postoje istraživanja koja dovode do toga da se u mladosti izdvoje limfne ćelije iz zdravog organizma, da bi se one u starosti ponovo ubrizgale u organizam i tako nam popravile imunitet.

Iako se zasad proces starenja ne može nikako zaustaviti, postoje razni načini kako što duže možemo zadržati zdrav, sjajan i mladolik izgled.

Vitamini

Koristite vitamine C i E jer je dokazano da oni mogu poboljšati izgled kože i što duže zadržati njezin zdrav izgled. Možete nabaviti dodatke prehrani u obliku kapsula ili pojačajte unos namirnica gdje se ovi vitamini nalaze.

Vitalnost

Pripazite na kilograme. Prekomjerna težina uzrokuje srčana oboljenja, loš kolesterol i dijabetes. Pokušajte jesti što više zdravih namirnica, izbjegavajući pretjerano masna, slana ili slatka jela.

Vježbanje

Uvedite vježbanje u svoju svakodnevnu rutinu na vrijeme u mladosti! Vježbanjem se sprječava nakupljanje prekomjernih kilograma, poboljšava se cirkulacija i protok krvi te se postiže psihološka ravnoteža. Posavjetujte se s liječnikom ako uzimate lijekove ili patite od neke bolesti.

Zadržite aktivnost na razini

Iako ste došli do zrele dobi, to ne znači da se morate zatvoriti u kuću i osjećati beskorisno. Izađite, družite se sa svojim prijateljima, odlazite na radionice gdje možete upoznati nove prijatelje. Nema potrebe da se osjećate staro ili usamljeno.

Prehrana

Pripazite na prehranu. Unosite mnogo zdravih namirnica. Superhrana će ublažiti proces starenja. Jedite mnogo zelenog povrća, crvenog voća, cikle i rajčice.

Iako se ovim postupcima može odgoditi ili ublažiti starenje, bitan je i psihološki aspekt. Nemojte se predati starosti, uživajte u životu punim plućima i iskoristite ga maksimalno. Dokazano je da oni koji žive dug i kvalitetan život imaju pozitivnu moć razmišljanja. Družite se, nađite hobije, uživajte u šetnjama.

Autor: M.L., Foto: Sunny_baby/Shutterstock