Zašto treba postiti

voćni sokovi

U današnje vrijeme kada govorimo o postu ne mislimo na post iz religioznih razloga već na post i uskraćivanje hrane iz zdravstvenih razloga. U tijelu se nakupljaju štetne tvari i to se obično događa zbog loše prehrane koje je puna šećera, soli i štetnih masnoća. Nadalje, često smo i pod povećanim psihičkim naporom, tj. stresom što rezultira i lošim disanjem. Sve to uzrokuje neravnotežu tijela i kiselost organizma. Ph vrijednost u tijelu nije u normalnom stanju što može dovesti do brojnih bolesti.

S vremenom, tijelo je toliko opterećeno štetnim tvarima da to više ne može podnijeti. Osim loše prehrane, opterećujemo ga unosom hrane koja je zagađena pesticidima i kemijskim sredstvima, lijekovima te nekim kozmetičkim kemijskim proizvodima.

Da bi tijelo zaštitili i očistili, preventivno djelujući na zdravlje, preporučuje se uvesti bar jedan dan posta kada se cijeli dan suzdržavamo od unosa bilo kakve hrane. Time ćemo očistiti stanice, krv i unutarnje organe od toksina, a biti ćemo mlađi i poletniji. Upravo radi toge jer ne konzumiramo hranu uopće, ova metoda čišćenja je dostupna svima. Osim toga, to je najbrži način da tijelo dovedemo ponovo u ravnotežu. Prvenstveno ćemo očistiti želudac i ostale organe probave, ali i cijeli organizam koji će biti osvježen i obnovljen.

Post se smatra i jednom od metoda detoksikacije tijela. Za vrijeme posta vrlo je bitno poraditi na kvaliteti namirnica koje unosimo, tj. izbjegavati one štetne radi kojih i postimo. Ne smije se zaboraviti nikako i na unos tekućine jer tijelo mora biti dobro hidratizirano. Ovom metodom obnovit ćemo limfni sustav i metabolizam koji je u stalnom procesu rada. Za vrijeme posta on miruje, a tijelo se čisti od svih štetnih viškova. Ubrzo nakon što ste započeli post tijelo će se početi rješavati odumrlih i štetnih stanica i počet će ih obnavljati.

Možete postiti svaka dva tjedna po jedan dan kada nećete uzimati uopće hranu već samo vodu. Drugi način je da postite nekoliko dana za redom, a najviše do tjedan dana u kontinuitetu. Tada morate uz vodu uzimati i prirodne voćne sokove.

Za vrijeme trajanja posta srce je manje opterećeno, disanje je kvalitetnije i tijelo se bolje može opskrbiti kisikom. Prakticirajte post na neradni dan i posvetite se sebi. Ako će vam biti teško postiti cijeli dan i ništa ne jesti, pokušajte uzeti voćku ili iscijedite prirodni sok. Možete i postiti tijekom poslijepodnevna. Ujutro umjereno jedite, a nakon toga pijte samo vodu. Važno je unositi jako puno tekućine za vrijeme posta kako bi koža ostala zaštićena i kako bi tijelo bilo pod stalnom hidratizacijom.

Što se tiče voćnih sokova za vrijeme posta, preporučuju se oni od jabuka ili citrusa kao što su limuni, naranče ili grejp. Možete i kombinirati te ih pomiješajte sve zajedno. Pijte ih svježe iscijeđene ili razrijeđene s malo tople vode. Bez obzira na metodu posta, pijte u tom danu najmanje 2 litre vode. Pošto se ljudsko tijelo sastoji od čak 70 % vode, općenito je bitno svakodnevno unositi dovoljne količine tekućine kako bi ono moglo pravilno raditi. Stanice će biti u ravnoteži, a organizam će biti mlad izvana i iznutra.

Od davnina je ova metoda čišćenja tijela poznata i učnkovita. Preporučuje se u isto vrijeme boraviti u prirodi i baviti laganom fizičkom aktivnošću. U tim trenucima, iako ne unosimo u tijelo hranu, ono će se njome opskrbljivati iz unutarnjih rezervi i tako ćemo biti siti.

Autor: M.L., Foto: Elena Itsenko/Shutterstock