Zašto treba piti jogurt

zašto treba piti jogurt

U ljudskom tijelu je puno više bakterija nego ljudskih stanica. Dobro je što je većina njih dobroćudna, a čija je zadaća održavanje probavnog sustava zdravim, jačanje imuniteta te bolja apsorpcija hranjivih tvari. To su samo neki razlozi zašto treba piti jogurt. Više saznajte u nastavku teksta.

Jogurt je zdrava namirnica u kojoj se nalaze kulture bakterija čija je uloga pomoći kod liječenja i ublažavanja brojnih tegoba kao što su gljivične infekcije, herpes, infekcije mokraćnog sustava, upalna bolest crijeva, proljev i atletsko stopalo.

O ljekovitosti jogurta priča se već duže vrijeme, što objašnjava činjenicu da se stoljećima upotrebljava kao lijek. Postoji nekoliko situacija zbog čega se ova vrijedna i važna mliječna namirnica nalazi na samom vrhu prirodnog načina liječenja brojnih bolesti i za jačanje imuniteta.

Nažalost u posljednje vrijeme je zabilježen porast broja oboljelih od raka. Ako je u pitanju rak mjehura, dobro je znati kako spriječiti da se bolest vrati. Radi se o acidofilu, a razlog su vjerojatno dobroćudne bakterije koje onemogućuju razvoj loših bakterija.

Ako ste jedna od onih osoba koja često ima probleme s mjehurom i ne želite posegnuti za antibioticima, mjehur možete zaštititi ako odlučite konzumirati zdrav mliječni proizvod barem dva do tri puta tjedno.

Jasno je koliko je važno imati jak imunitet kako bi se zaštitili od raznih bolesti, a što je ujedno odgovor na pitanje zašto treba piti jogurt. U Kaliforniji je provedeno istraživanje na kojem se došlo do saznanja da samo dvije manje čaše jogurta dnevno mogu povećati količinu gama interferona. Radi se o proteinu koji nije zaslužan samo za proizvodnju bijelih krvnih stanica, nego i za zaštitu tijela od raznih mikroba.

Oni koji ne podnose laktozu ne smiju konzumirati mlijeko, zbog čega postoji mogućnost da ne dobiju dovoljnu količinu kalcija. Bez obzira što ga ima i u drugim namirnicama, jasno je kako veliku količinu možete pronaći upravo u jogurtu u kojem ima više kalcija nego u mlijeku.

Na kraju treba znati da nema svaki jogurt dobroćudne bakterije. Na proizvodima treba tražiti oznaku na kojoj piše “bio”, “aktivno” ili “živo”. Da bi bili sigurni kako ćete u organizam unijeti veliku količinu dobrih bakterija, bilo bi najbolje pojesti jogurt puno prije od datuma s kojem je označen rok trajanja.

Sve proizvode u kojima se nalaze korisne kulture nije dobro stavljati u zamrzivač budući da niske temperature mogu uništiti sve dobro što se nalazi u mliječnim proizvodima. Isto tako za njih nisu primjerene ni previsoke temperature.

Autor: S.Š., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock