Zašto su zubi osjetljivi

zašto su zubi osjetljivi

Osjetljivi zubi je nešto s čim su se mnogi susreli bilo da se radilo o udisanju hladnog zraka, kiselini iz brojnih namirnica ili možda zbog hladne ili tople temperature pića. Slijedi nekoliko najčešćih razloga zašto su zubi osjetljivi.
Pokazalo se da kiselina koju sadrže sokovi i brojne prehrambene namirnice može uzrokovati oštećenje zubnog tkiva ili cakline.

Nakon što nastupi oštećenje cakline, bakterije lakše prodiru do samog zuba i tako stvaraju štetu koju je kasnije teško ispraviti. Svi koji vole konzumirati kisela i gazirana pića trebali bi četkati zube pola sata nakon što su popili neko od kiselih pića.

Postoji još jedan razlog zašto su zubi osjetljivi, a dovodi se u vezu s prekomjernim korištenjem vodice za ispiranje usta. Stomatolozi savjetuju korištenje vodice za usta, ali bez pretjerivanja. Pokazalo se da mućkanje tekućine u ustima više puta na dan može dovesti do veće osjetljivosti zuba radi kiseline koja se nalazi u samoj vodici.

Zube treba redovito četkati, ali to ne znači agresivno četkanje. Tijekom pranja zubi potrebno je raditi kružne pokrete kako po donjim tako i gornjim zubima. Agresivno četkanje može uzrokovati bol zbog čega može doći do povlačenja desni.

Oštećenjem cakline zubno tkivo postane mekano nakon čega se nadovezuje na živce u unutrašnjosti zuba, pa ako ono nije zaštićeno, velika je vjerojatnost da će se osjetiti bol. Rješenje je pasta za zube za osjetljive desni te četkica s mekanijim dlačicama.

Karijes je još jedan razlog zašto zubi mogu postati preosjetljivi jer kada nastane, karijes otvara put prema korijenu i tako ga izlaže brojnim iritacijama.

Moguće je da ćete nakon posjete stomatologu kada vam je uklonio kamenac neko vrijeme imati osjetljive zube. U pitanju je nelagoda koja neće dugo trajati.

Izbjeljivanje zubi može uzrokovati preveliku osjetljivost, a kako je jedan od razloga skidanje naslaga koje uzrokuje pretjerana konzumacije kave te pušenje, bilo bi dobro prestati sa štetnim navikama. Tako ćete sačuvati lijep osmijeh i nećete morati razmišljati o skupim tretmanima u stomatološkim klinikama. Zubi se mogu izbijeliti i kod kuće uz pomoć manje agresivnih preparata.

Trebali bi dva puta godišnje posjetiti stomatologa radi kontrole, a pored toga zubi bi se trebali četkati barem dva puta na dan, ujutro i navečer.

Autor: S.Š., Foto: kurhan/Shutterstock