Zašto su vitamini važni

obrok pun vitamina

Zašto su vitamini važni? Kako bi organizam normalno radio i imao sve preduvjete za pravilan razvoj važno je da svakodnevno unosite potrebnu količinu sastojaka uz pomoć kojih ćete biti zdravi i nećete imati puno problema s bolestima. Prevencija je ključ zdravog života, a to je moguće samo ako se na vrijeme usvoje zdrave životne navike.

Vitamin A, B, C, D… Potrebno je napraviti raspored namirnica koje treba konzumirati i paziti da ne zanemarite ni jedan od predviđenih vitamina jer svaki od njih ima važnu ulogu za zdravlje.

Vitamin E je poznat kao antioksidans koji doprinosi boljem radu živčanog i mišićnog sustava. Možete ga pronaći u namirnicama kao što su: brokula, kikiriki, špinat, bademi te crvena paprika. Pronađite jelo u koje ćete moći uklopiti neke od spomenutih namirnica.

Vitamin A pomaže obraniti organizam od infekcija, a jedna od uloga odnosi se i na bolji vid. Njega možete dobiti iz namirnica poput ribe, mrkve i mliječnih proizvoda.

Vitamin D je odgovoran za dovoljnu količinu kalcija u organizmu, a ima ga dovoljno u žumanjku, sardinama i lososu.

Vitamin K je potreban jer pomaže spriječiti krvarenje. Nalazi se u nezaobilaznom zelenom povrću, cvjetači i žumanjku.

Važna skupina B vitamina još je jedna skupina koju ne treba ignorirati i koja pomaže zdravlju kod svakog čovjeka. Vitamin B1 je važan za razvoj živčanog sustava, a ima ga najviše u orasima, smeđoj riži, ribi i mahunama.

B2 vitamin je odličan za zdravlje kože, a najviše ga ima u pivskom kvascu. Kako bi postigli ravnotežu u organizmu kod masti i metabolizma konzumirajte namirnice koje obiluju vitaminom B3.

B5 je važan za oslobađanje energije iz bjelančevina i ugljikohidrata. Nalazi se u lososu i mahunarkama. B6 vitamin je odličan za lijep izgled kože. Ima ga najviše u mahunarkama i iznutricama.

Za bolje upijanje vitamina A važan je B12 vitamin, a čiji nedostatak može dovesti do anemije. Ima ga u mliječnim proizvodima te jajima i svinjetini.

Vitamin C kojeg možete pronaći u brokuli, rajčici, limunu, paprici pomaže zaštititi tijelo od raznih infekcija.

Zdrave navike podrazumijevaju puno kretanja i konzumiranja namirnica koje u sebi imaju dovoljnu količinu minerala, vitamina, vlakana i proteina. Nije dovoljno samo znati u kojim ih namirnicama ima dovoljno nego i znati kako ih što bolje iskoristiti da bi bilo dovoljno za svakodnevno funkcioniranje.

Autor: S.Š., Foto: Pressmaster/Shutterstock