Zašto su luksuzne vile sve popularnije u Hrvatskoj?

Foto: Pixabay

Turizam je oduvijek bio jedna od, ako ne i najvažnija gospodarska grana u Republici Hrvatskoj. Blizina Jadranskog mora, prekrasna priroda i krajolici koji oduzimaju dah – sve su to stavke koje uvelike doprinose državnom proračunu iz godine u godinu. Ipak, turizam danas je u mnogočemu drukčiji od onoga što pamtimo iz, primjerice, sredine 90-ih godina. Turistički trendovi mijenjaju se velikom brzinom, a, razliku od prije, ono što “modernim” gostima u posljednje vrijeme postaje sve bitnije su upravo mir i privatnost.

Privatnost ispred svega

Pretrpane plaže te redovi u trgovinama i restoranima nešto su što bi svatko tko je na godišnjem odmoru volio izbjeći, zbog čega se privatne i luksuzne vile u Hrvatskoj nameću kao odlično rješenje za sve one koji mogu posegnuti nešto dublje u džep. Takva opcija ne samo da nudi velik prostor, već ujedno i jamči mir – što u prijevodu znači da pruža pravi godišnji odmor od nakupljenog stresa.

Apetiti rastu

Mnogi turisti preferiraju hotele pošto pružaju komfor i rasterećuju svih obaveza u vidu brige za pripremu obroka i pospremanje sobe u koju su smješteni. Oni drugi će se, pak, radije odlučiti na hostele ili kampove zbog jedinstvenog iskustva, ali i veće financijske pragmatičnosti. Međutim, u posljednjih desetak godina, luksuzne vile počele su rapidno nicati duž cijele dalmatinske obale i doživljavaju pravi procvat na našem tržištu.

Zaposlenici iz turističkog sektora, usko povezani s elitnim turizmom, govore kako su u Hrvatskoj prvotno građene kamene vile koje bi u svojoj ponudi znale imati bazen koji bi predstavljao “X faktor” i nešto što je posebno privlačilo pažnju imućnijih gostiju. No, s godinama su apetiti navedenih gostiju porasli, zbog čega je došlo do veće potražnje za vilama, ali i šire palete luksuznih sadržaja koje takve ponude uključuju.

Primamljiv dodatni sadržaj

Bilo da se odlučite na put s obitelji, rodbinom, bliskim prijateljima ili ste u poziciji da morate organizirati team building te odvesti zaposlenike kompanije na mjesto koje će im podići moral i napuniti im baterije, s ovakvom vrstom vila ne možete pogriješiti.

Spomenute objekte naravno, treba razlikovati od onih privatnih jedinica i apartmanskih smještaja koje vlasnici vole nazivati i predstavljati ih kao vile, iako rijetko sadrže komponente koje bi ih svrstale u tu kategoriju, kao što su: prestižna lokacija, luksuzna oprema, kvaliteta objekta, specifična arhitektura i brojne druge.

Posebnost modernih luksuznih vila prije svega se očituje u potpunoj privatnosti koja nudi mogućnost da se kupate, vježbate i sunčate bez znatiželjnih pogleda i neželjene buke susjeda. Ukoliko smatrate kako je hotel u prednosti zbog ponude sva tri dnevna obroka, ne brinite – većina luksuznih vila nudi mogućnost unajmljivanja osobnog kuhara. Najčešće imaju i kompletan popratni sadržaj koji uključuje bazen, teretanu, ponekad čak i saunu te dječja igrališta za one najmlađe, dok poseban i jedinstven ugođaj nude vanjski roštilji uz bazen gdje se mogu organizirati privatne zabave i druženja po vašem ukusu.

Česte zablude o cijenama

Jedna od najbitnijih stavki kad govorimo o ovakvoj vrsti smještaja svakako je cijena. Zablude vezane za iznos koji je potrebno izdvojiti za boravak u luksuznijoj vili su doista česte pa većina, čak i onih imućnijih, smatra kako je navedeno jednostavno preskupo, a samim time i nedostižno za njihov novčanik. Međutim, ovisno o veličini grupe s kojom putujete, cijena po osobi u nekim slučajevima može ispasti čak i niža od one u nekom od luksuznih hotela. Uz to, vila nudi ono što ni jedan hotel ne može – apsolutnu privatnost, uređenje po vlastitom ukusu i raznovrsne dodatne sadržaje rezervirane samo za vas. 

Foto: Pixabay