Zašto se znojimo u snu

zabrinuta-zena-I

Znojenje nikada nije ugodna pojava, osim ako ne nastupa za vrijeme tjelovježbe. U svim ostalim situacijama, bili na poslu ili negdje vani, imamo dojam da svi mogu vidjeti i namirisati naše znojenje. Dobra je stvar što znojenje tijekom obavljanja dnevnih zadataka, stalnog jurcanja naokolo i pri visokim temperaturama možemo opravdati, ono što nas brine nije znojenje dok nešto radimo, nego ono dok spavamo.

Znojenje tijekom spavanja naziva se hiperhidroza, popularno zvana noćno znojenje. Osobe koje pate od ove tegobe ne moraju nužno patiti od pretjeranog znojenja tijekom dana. Hiperhidroza kod velikog broja ljudi predstavlja veći problem, jer uzrokuje i nesanicu, učestalo buđenje i nervozu. Liječnici na području primarne zdravstvene zaštite često od svojih pacijenata mogu čuti žaljenje na noćno znojenje, pogotovo kad ne znaju što bi mu moglo biti uzrok.

Ova tegoba može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali najčešće u ranoj odrasloj, kada nastupa razdoblje većeg stresa. Uzroci mogu biti različiti, od genetike, simptoma bolesti, nuspojava lijekova, pa sve do vanjskih čimbenika, poput pretople sobe, debele posteljine ili pidžame.

Uzroci noćnog znojenja

Jedan od glavnih uzroka noćnog znojenja je menopauza. Pojava valunga česti je razlog zbog kojeg mnoge žene u toj dobi imaju problema sa spavanjem. Valunge se pojavljuju i kod drugih stanja koje za posljedicu imaju hormonalne promjene, kao što je trudnoća, ali i neke bolesti. Ako je uzrok noćnog znojenja trudnoća ili menopauza, ne radi se o nekom zdravstveni ozbiljnom stanju, pa da i znojenje kao tegobu treba rješavati. Sve što možete je olakšati si noć spavanjem u prozračnijim ili ohlađenim prostorijama, u tankim pidžamama i s laganim pokrivačem.

Noćnom znojenju uzrok mogu biti i neka druga zdravstvena stanja, kao što je idiopatska hiperhidroza. To je stanje u kojem tijelo proizvodi previše znoja bez prepoznatljivog medicinskog razloga. Ali za ovu tegobu karakteristično je i znojenje tijekom dana, tako da se ne ograničava samo na noćno znojenje.

Od uzročnika svakako treba navesti i razne infekcije kao što je tuberkuloza ili upala unutar kosti. HIV također može uzrokovati povećano znojenje. Nažalost, i osobe koje imaju rak u ranijoj fazi mogu pokazivati ove simptome. Bolesti, odnosno stanja koja uzrokuju noćno znojenje ne moraju biti smrtna, one mogu biti i neke lakše bolesti ili tegobe, poput kroničnog umora, gripe, upale pluća, upale mokraćnih puteva, tuberkuloze, ali razlozi mogu biti i anoreksija te PTSP.

Noćno znojenje logično predstavlja višak znoja, pa do njega može doći i zbog vanjskih utjecaja. Neki od njih su korištenje određenih lijekova, a neki mnogo bezazleniji. Na primjer, ako prejako grijete svoju spavaću sobu, pokrivate se s previše posteljine ili spavate u pretoplim pidžamama, normalno je da ćete se i više znojiti. To nije ništa zabrinjavajuće, ali svakako biste trebali prilagoditi uvjete spavanja reakcijama svoga tijela.

Kako bi mnogi razlikovati noćno znojenje uzrokovano previsokim temperaturama od onog do kojeg dolazi zbog medicinskih razloga, najbolje je obratiti se svom liječniku koji će na temelju određenih simptoma moći odrediti pravi uzrok i znati što treba napraviti kako bi se on otklonio.

Ublažavanje noćnog znojenja

Bez obzira na uzrok noćnog znojenja, temperatura sobe u kojoj spavate uvijek mora biti optimalna. Bolje da je nešto hladnija nego pretopla, jer to sprječava razvitak i mnogih drugih bolesti i infekcija. Neka vam u sobi bude između 16 i 19 stupnjeva i uvijek je dobro prozračite prije spavanja, pogotovo ako se u njoj puši.

Osim temperature sobe, važna je i toplina odjeće za spavanje, kao i pokrivača. Neka budu onoliko tople koliko vam najviše odgovara. Važno je odabrati i pravi madrac. Madraci s memorijskim pjenama nisu dobri za osobe koje se puno znoje jer su manje prozračni i sav znoj upijaju. Loši madraci, oni stari i od lošeg materijala, ne samo da nisu dobri za osobe koje se puno znoje, nego takvo znojenje mogu i poticati.

Prije spavanja obavezno popijte čašu vode, poželjno s mineralima i vitaminima, kako bi spriječili dehidraciju tijekom noći. Ona nije samo posljedica preznojavanja, nego mu može biti i uzrok. Dobro je popiti i šalicu čaja od kadulje, jer ona regulira ravnotežu hormona, a time i znojenje. Od namirnica dobro je jesti tofu i sojine proizvode jer ova biljka također dobro utječe na hormone koji mogu dovesti do noćnog znojenje. Zdrava je prehrana vrlo važna za suzbijanje ove tegobe, stoga pazite što jedete tijekom dana, povećajte konzumaciju voća i povrća, a smanjite procesuiranu hranu i unos soli.

Osim zdrave prehrane, za sprječavanje noćnog znojenja važna je i redovita tjelovježba. Njome ćete se osloboditi stresa, izlučiti višak tekućine i toksina iz tijela, izmorit ćete se i dovesti tijelo u balans koji će spriječiti razvoj mnogih bolesti koji bi za simptom mogli imati i ovu tegobu.

Noćno znojenje ne mora uvijek biti znak neke teške bolesti, najčešće su mu uzrok jedino nezdravi način života, previše loše hrane i sjedenja. Malim promjenama životnih navika, zdravom prehranom i tjelovježbom, moguće je riješiti se brojnih tegoba, pa tako i noćnog znojenja. Učinite to za svoje zdravlje, kako se naoko bezazlene tegoba ne bi pretvorila u neki teži zdravstveni problem.

Autor: V.B. Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock