Zašto se odlučiti za ples

plesanje

Ples je odlična aerobna aktivnost, koja prije svega troši kalorije i pospješuje gubitak kilograma. Ples jača kondiciju, poboljšava rad srca i krvnih žila. Ples istovremeno oblikuje mišiće cijelog tijela. Na taj način proporcionalno oblikujete i osvještavate svoje tijelo, te postajete svjesni svojih pokreta.

Ples se može usporediti sa trčanjem na 100 metara jer se troši jednaka količina energije. Znači, ples ima jednak učinak kao i trčanje, a puno je zabavniji i senzualniji.  U samo 30 minuta možete sagorjeti 200 do 400 kalorija.

Fizička aktivnost usklađena s glazbom potiče pojačano oslobađanje hormona sreće stoga je ples zaslužan za dobro raspoloženje, smanjenje razine hormona stresa i rizika nastanka depresije. Također je odlično za jačanje kostiju, smanjenje rizika nastanka osteoporoze te koordinaciju.

Znanstvena istraživanja pokazala su da plesom pospješujete koncentraciju i pamćenje, opuštate se, zaboravljate na stres i jačate samopouzdanje. Ples pred ogledalom daje vam mogućnost da zavolite i prihvatite svoje tijelo onakvo kakvo je.

S druge strane, ako se odlučite da upišete tečaj plesa, povećat ćete krug poznanika koji imaju slične interese, odnosno da poboljšate društveni život.

Društvenih plesova je mnogo, ali ovdje bih izdvojila dva  senzualna plesa koja će podići vaše raspoloženje i samopouzdanje:  salsa i tango.

Salsa je ples porijeklom iz Kube. Pleše se uz glazbu bogatu ritmom. Ime je dobila po španjolskoj riječi salsa, koja znači umak. Salsa je uglavnom ples za parove, ali postoje inačice za solo plesače.

Tango korijene vuče iz Španjolske, a pretpostavlja se da znači bubanj, grupni ples crnaca. U argentinskom tangu istaknute su muško-žensko suprotnosti, čvrsto-mekano, grubo-sentimentalno, a zbog svoje erotične crte, godinama je bio zabranjen. Najčešće ga prati glazba violine, flaute, klavira i gitare.

Ples donosi brojne zdravstvene prednosti i odličan je za sve ljude, neovisno o dobi. A osim toga što predstavlja poseban oblik aerobne tjelovježbe, zabavan je!

Autor: D.K., Foto: dotshock/Shutterstock