Zašto se mobitel brzo prazni

zašto se mobitel brzo prazni

Napunili ste mobitel i već nakon nekoliko sati primijetili ste kako vam je baterija pri kraju? To nije prvi put da se dogodilo i već polako postajete frustrirani? Kako bi riješili problem koji mnoge muči, potrebno je znati zašto se mobitel brzo prazni. Otkrivanjem uzroka na dobrom ste putu da riješite problem.

Jeste li znali da većinu mobitela pokreće litij-ionska baterija koja nažalost počinje propadati s prvim danom kada je napravljena? Provedeno je istraživanje na kojem se pokazalo kako prosječno trajanje baterije iznosi oko 4 godine, što bi značilo između 500 i 800 punjenja. Životni vijek baterije ne ovisi o tome je li u upotrebi.

Na kraju ipak nije sve tako crno i rješenje postoji, a potrebno je pridržavati se nekoliko sljedećih jednostavnih pravila.

Želite li produljiti trajanje baterije na svom mobitelu i da ne morate razmišljati cijelo vrijeme o tome je li dovoljno puna, potrebno je mijenjati neke stvari.

Prije nego krenete puniti bateriju razmislite o tome da joj najbolje odgovara hladnije okruženje. Kada ste to uzeli u obzir, sljedeće što treba napraviti je puniti bateriju tek kada primijetite da je ostalo još 15% kapaciteta.

Nije dobro ostavljati duže vrijeme prazan mobitel, a ako imate više od jednog mobitela, iz mobitela koji rjeđe koristite dok nije u upotrebi, trebala bi biti izvađena baterija.

Bez obzira što neki vole puniti mobitel preko noći kako tijekom dana ne bi morali o tome razmišljati, a pogotovo ako ga nisu u prilici napuniti, savjetuje se izbjegavanje punjenja tijekom noći jer može doći do pregrijavanja baterije što bi joj moglo skratiti djelovanje.

Stručnjaci savjetuju da promijenite bateriju nakon tri godine korištenja. Ovaj postupak možda neće biti jednostavan kod brojnih pametnih telefona budući da imaju ugrađene baterije. Kako ne bi oštetili mobitel i riskirali nepovratnu štetu, postupak vađenja baterija trebalo bi prepustiti stručnjacima.

Isto tako postoje mobiteli u kojima se nalaze odjeljci za baterije, lako dostupni i s kojima je lakše manevrirati.

Kada kupite mobitel čuvajte ga i pokušajte mu produžiti vijek trajanja. Vodite računa o tome kako punite mobitel, a ako se pojavi određeni problem s baterijom uvijek se za pomoć možete obratiti stručnjaku. Postoji dovoljno prodajnih mjesta na kojima ćete dobiti željene informacije.

Autor: S.Š., Foto: imageegami/Shutterstock